Foto: Aleksandar Jovanović

Studija konsultanata o rudarskom basenu

Sertić: Ukoliko ga utegnemo, RTB Bor imaće perspektivu

Detaljan plan promena biće definisan u naredne dve nedelje, a za godinu dana kompanija bi mogla da posluje po tržišnim principima

InfoBiz
> 18:00h

INÐIJA - Konsultantska kuća „Mekinsi“ ocenila je nakon predstavljanja studije o RTB Boru da ta firma ima ozbiljnu perspektivu, izjavio je ministar privrede Željko Sertić ističući da je to ohrabrujuće za građane Bora, ali i čitavog regiona. - To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo na to da u budućnosti to preduzeće može biti konsolidovano kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona - rekao je Sertić nakon obilaska fabrike „Plamen“ u Inđiji. On je kazao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan i ocenio da bi za godinu do godinu i po RTB Bor mogao da se utegne i posluje po tržišnim principima. Potvrđeni strahovi - Ne mogu da pričam o detaljima, to razumete, ali dve stvari su ključne - jedna da je mišljenje „Mekinsija“ stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu, a druga je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u rukovođenju preduzećem, tehnološkim procesima i drugim procesima, od nabavke do prodaje - rekao je Sertić. Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako je niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni. Gubitak nije bauk - Danas kompanije u svetu koje se bave tom delatnošću posluju s gubitkom, pa i naša, to nije tajna. Ima perioda kada se zarađuje i kada se prave gubici, to su svetski trendovi, ne možemo da budemo van toga, ali važno je da ne dižemo paniku i da ne stavljamo sve firme u isti koš. RTB Bor i „Železara Smederevo“ imaju svoje tržište i mogu da rade. Važno je samo da mi utegnemo to poslovanje finansijski i ekonomski, kako rade sve kompanije - poručio je Sertić. On je dodao da se na tenderu za železaru do sada javila samo kinseka kompanija. „Mekinsi“ je studiju o RTB Boru pre nekoliko dana predstavio Ministarstvu privrede, a potom i premijeru Aleksandru Vučiću, a ministar Sertić poručuje da je, nakon što je video studiju, mnogo više optimista kada je reč o tom preduzeću nego pre mesec dana.

Tender za „Galeniku“ MOGUĆ OTPIS DUGA DRŽAVI Javni poziv za privatizaciju „Galenike“ trebalo bi da bude raspisan za desetak dana, najavio je ministar privrede Željko Sertić i dodao da država već kontaktira sa zainteresovanim multinacionalnim kompanijama. - Naš zahtev je da se sa strateškim partnerom uđe u zajedničko vraćanje komercijalnih kredita bankama, što je iznos od preko 50 miliona evra. „Galenika“ još duguje i više od 120 miliona državnom sektoru, koje mi možemo u procesu privatizacije da otpišemo, ali nam je interes da država dobije određeni deo sredstava, koliko je to moguće - objasnio je ministar.