Foto: Shutterstock

Koja smo mi rupa

NAJSKUPLJE PLAĆAMO GORIVO: Makedonci za iste pare pređu 354 km više od nas

Evrodizel u Srbiji košta 44 dinara više u odnosu na komšije iz Bitolja, dok više cene od nas na Balkanu ima samo Albanija

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Sa 5.000 dinara vozači dizelaša u Makedoniji mogu da pređu 354 kilometara više nego kolege u Srbiji! A,da bi građani Srbije mogli da pređu istu kilometražu kao stanovnici Makedonije, moraju da izdvoje još 2.655 dinara. Uzrok ovakvog stanja je činjenica da je evrodizel u Srbiji, prema podacima Udruženja naftnih kompanije Srbije, 44 dinara skuplji nego u Makedoniji, pre svega zbog poreskih nameta - akcize, PDV i naknade za obavezne rezerve. Makedonska država uzima 46 odsto od maloprodajne cene evrodizela, a srpska 60. To znači da kada u Srbiji za 125 dinara kupite litar evrodizela na pumpi, država dobije 77,5 dinara! Na pumpu preko grane Zbog velikih nameta kod nas, naša zemlja je po ceni ovog naftnog derivata druga u regionu, pa nije ni čudo što i drugi vozači, osim makedonskih, mogu da pređu mnogo više kilometara za 5.000 dinara. Tako u Bosni i Hercegovini mogu preći 314 kilometara više, u Crnoj Gori 143, pa i u Hrvatskoj, koja je članica EU, u plusu su 34 kilometara.

Ovakvi podaci nisu iznenađenje za Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), u kom kažu da potrošači iz pograničnih delova Srbije, pre svega, dizel i dalje masovno kupuju u susednim zemljama, najviše u Makedoniji i BiH. Crno tržište Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS, ističe da su ovo posledice državnih zahvatanja u ceni evrodizela, ali da nisu jedine. Od potrošnje goriva u zapadnoj i južnoj Srbiji budžet Srbije ostvaruje daleko manji prihod, a privredne aktivnosti naftnog sektora zamiru jer kompanije i ostali vlasnici benzinskih stanica u ovim delovima zemlje već mesecima jedva održavaju svoje objekte u radu zbog stalnog pada prometa. - Takođe, ponovo je pokrenuto crno tržište, i to u mestima koja su udaljena i po sto kilometara od granice, što bi svakako trebalo zaustaviti pre perioda intenzivne potrošnje dizela tokom prolećnih poljoprivrednih radova. Razlika u ceni je jednostavno prevelika i to je snažan motiv i za kupce i za švercere - navodi on.

Forbs o nafti BIĆE ZA DŽABE Nafta će za deset do15 godina izgubiti bitku s alternativnim izvorima energije, a za 40 bi mogla biti besplatna, smatra analitičar Forbsa Džon Moldin. On ističe da je 60 dolara najviša cena koju nafta u narednim godinama može da dosegne.