Foto: Beta

Svakodnevni pregovori o kragujevačkom pogonu

VUČIĆ: Vlada će pomoći Fijatu na svaki način

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada svakodnevno pregovara kako bi pogon fabrike "Fijat" u Kragujevcu radio.

InfoBiz
> 15:42h

"Borimo se za 'Fijat'. Borimo se svakodnevno. Da ove godine proizvodnja ne bude niža ili ne značano niža nego prošle godine", kazao je Vučić u Kragujevcu nakon svečane akademije povodom Dana državnosti Srbije.

On je kazao da je "Fijat" najveći izvoznik Srbije i da će ta firma imati od Vlade "svaku vrstu pomoći i podsticaja".

Premijer je danas, sumirajući rezultate ekonomskih reformi, rekao da je Srbija izbegla bankrot, da je stabilizovala javne finansije, podigla značajno poslovni ambijent, dovela investicije na 1,7 milijardi evra i to bez velikih privatizacija...

Rečju, zemlja se izvuka iz recesije, ali treba nam još mnogo, jer tek sada se vraćamo na nivo rasta iz 2008. "

Potrebno nam je dve milijarde evra direktnih stranih investicija da bismo dostigli astope rasta od 3,5 do č etiri odsto, kao sto imaju zemlje u EU", rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu i podsetio da smo u decembu imali najveću nominalnu platu od 52.000 dinara, te da su prihodi porasli i u ovoj godini, konkretno bruto domaći PDV i akcize, zatim poručio: "Nije dovoljno, ali sigurno ide na bolje, posebno u privatnom sektoru, a biće bolje i u javnom sektoru, stvari idu u dobrom smeru i to govore oni koji kontrolišu naše finansije - MMF i Svetska banka".

Primetivši da parametri o proizvodnji govore da je ukupni industrijski rast 8,2 odsto, u prerađivačkoj industriji 5,3, te da nemamo velikih negativnih trendova.

"Naše muke su Resavica i RTB Bor", dodao je Vučić.