Foto: Shutterstock

Daleko manje nego ranije

DRŽAVA OPET KAŽNJAVA SELJAKA: Subvencije za ratare smanjene tri puta

Subvencije po hektaru za ovu godinu biće najverovatnije tri puta manje nego lane jer će umesto 12.000 dinara, poljoprivrednici dobiti svega 4.000, saznaje nezvanično novosadski „Dnevnik” u Vladi Srbije.

InfoBiz
> 00:00h

Konačna odluka o direktnim plaćanjima za ratarsku proizvodnju će biti doneta danas ili u ponedeljak jer se čeka konačni stav Vlade Srbije, ali i mišljenje Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, kako sada stvari stoje, paori će od države dobiti najviše dve hiljade dinara u novcu i 2.000 dinara za mineralno đubrivo. Kako „Dnevnik” takođe saznaje, možda su moguće manje korekcije tih iznosa, ali se suština neće promeniti, a ona je da će subvencije biti daleko manje nego ranijih godina.

S druge strane, stočari mogu da odahnu jer subvencije u toj grani agrara ostaju nepromenjene. Poljoprivrednici su lane imali pravo na subvencije od 12.000 dinara. Od toga je 6.000 dinara bilo u novcu, a 6.000 dinara za mineralno đubrivo i gorivo. Pravo su imala registrovana gazdinstva, i to najviše za 20 hektara. Godinu ranije, to jest 2013, subvencije su plaćane za 100 hektara po gazdinstvu.

Foto: Shutterstock

Kako obrazlažu u Vladi, do smanjenja direktnih davanja po hektaru dolazi zbog manjka novca u budžetu zbog lanjskog duga od oko deset milijardi dinara koji treba isplatiti do marta i zbog namere da se više para izdvoji za ulaganja u proizvodnju, to jest u investicije.

Treba podsetiti i na to da je u buyetu za ovu godinu Ministarstvo poljoprivrede je dobilo 40,6 milijardi dinara. To je milijardu manje nego lane, kada je budžet bio 41,6 milijardu, ali u Ministarstvu tvrde da davanja neće biti smanjena, kao i da je planirano duplo više za investicije. U raspodeli prihoda najveći deo odnosi se na subvencije u oblasti poljoprivrede – 28 milijardi dinara.

Za subveniciju je lane bilo prijavljeno 1,65 milion hektara, što je gotovo polovina poljoprivrednog zemljišta kojim Srbija raspolaže, a da bi se sve to isplatilo, državi je trebalo 9,8 milijardi dinara. Na vreme je isplaćeno tek nešto manje od 49.000 gazdinstava, a ostalih oko 200.000 će morati još malo da pričeka.

Rasprave o tome da le uopšte treba isplaćivati subvencije po hektaru traju već godinama, pravog odgovora i računice nema, ali se država ipak odlučuje na to da prednost da investicijama. Kako će ta nova investiciona politika biti sprovedena u praksi, ostaje da vidimo.

Foto: Shutterstock

Kada je stočarstvo u pitanju, u Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tvrde da premija za mleko neće biti ukinuta ni smanjivana, i da će proizvođači biti zaštićeni. U izmenama i dopunama Zakona o podsticajima stoji da će premija za mleko biti do sedam dinara i neće biti smanjivana.

Poljoprivredi dati, a ne uzimati

– Ukoliko subvencije zaista budu samo 4.000 dinara po hektaru, to će biti dokaz da Vlada ne prepoznaje poljoprivredu kao razvojnu šansu – izjavio je za „Dnevnik” poljoprivrednik iz Kaća Vojislav Malešev, koji je i član udruženja poljoprivrednika Klub „100P plus“. – Poljoprivrednici će svakako biti ogorčeni, ali ne i iznenađeni takvom odlukom. Umesto da država pomogne grani privreda koja ima suficit izvoza, ona je smanjenjem direktnih davanja sputava i ne znam kako ćemo se uopšte izvući iz te situacije.