Foto: Profimedia

Građani bankrotiraju, trgovci profitiraju

PRAZNIČNA TRPEZA: Za Božić ode 300 tona ribe i 2.000 tona mesa!

Na najradosniji hrišćanski praznik vernici potroše pola plate, a dobro zarade mesare, pečenjare, prodavnice zdrave hrane, podrumi pića

InfoBiz
> 22:10h

BEOGRAD - Da bi najradosniji hrišćanski praznik proslavilo kako dolikuje, svako pravoslavno domaćinstvo u Srbiji će na posnu i mrsnu trpezu potrošiti oko 18.000 dinara. Toj božićnoj atmosferi najviše se raduju vlasnici ribarnica, mesara, pečenjara i prodavnica zdrave hrane jer im se promet za praznik uveća i do 40 puta. Na Badnji dan vernici poste, pa ribarnice za dva dana pred praznik prodaju oko 300 tona sveže ribe. I mesari trljaju ruke, jer im pazar skače dvostruko. Za Božić se pojede oko 2.000 tona svinjetine, što znači da svaki od oko četiri miliona pravoslavnih vernika pojede po pola kilograma. U pečenjarama već u utorak je navala bila tolika da su u jednoj jedva odvojili minut da nam kažu kakve su cene. Više se prodaje pečenje na kilogram, ali ima i retkih domaćina koji se pridržavaju tradicije, pa za Božić naručuju „pečenicu“, odnosno celo jagnje ili prase. Za najmanje pečeno prase, od 12 kilograma, potrebno je izdvojiti 14.280 dinara, dok pečeno jagnje iste kilaže košta 20.280 dinara. U prodavnicama domaćih pita i kolača prodaja je duplo veća, a u nekim su već prestali da primaju porudžbe jer ne mogu da stignu da naprave koliko se traži. Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da, osim ribarnica, u kojima do 40 puta skače prodaja ribe pred Badnji dan, kao i mesara i pečenjara, odličnu zaradu imaju i prodavnice zdrave hrane. - Prodaja sušenog voća, lešnika, leblebija i posnih proizvoda koji se jedu na Badnje veče poraste tri do četiri puta oko Božića. I alkoholna pića prodaju se 500 do 600 odsto više, a bezalkoholna 200 do 300 odsto. Uvećava se i promet drvenih suvenira koji simbolizuju Božić, ali 50 odsto prometa je u sivoj zoni na ulicama - kaže Rajić. On dodaje da je zbog slabe kupovne moći građana prosečan račun u marketima 2015. godine za Božić iznosio 1.470 dinara, što je duplo manje nego 2008, kad je bio 2.900 dinara.

CEH ZA BOŽIĆNI RUČAK Namirnicacena Suhomesnato predjelo 1.200 Pita sir, 1 kg 580 Pita meso, 1 kg 680 Ruska salata, 1 kg 500 Česnica, 2 kg 380 Sarma, 3 kg 700 Praseće pečenje, 1 kg 1.190 Jagnjeće pečenje, 1 kg 1.650 Flaša vina 700 Rakija, 1 l 1.000 Sokovi, 2 l 240 Kisela voda, 2 l 90 Ukupno 8.910 * iznosi su u dinarima

CEH ZA BADNJU VEČERU Namirnica cena Orasi, 1 kg 900 Suve šljive, 1 kg 500 Suvo grožđe, 500 g 185 Suve smokve, 1 kg 400 Baklave, 1 kg 840 Sveže voće, 3 kg 400 Hleb, 3 kom. 150 Prebranac, 1 kg 400 Riba, 2 kg 1.000 ruska salata, 1 kg 500 Pita pečurke, 1 kg 650 Pita višnja, 1 kg 700 Flaša vina 700 Rakija, 1 l 1.000 Sokovi, 2 l 240 Kisela voda, 2 l 90 Ukupno 8.605 * iznosi su u dinarima