Foto: Beta

Neizvesne okolnosti

VUJOVIĆ: Poskupljenje struje moguće, ali ne i sigurno

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da će cena struje verovatno da poskupi od maja ove godine, ukoliko okolnosti budu bile odgovarajuće.

InfoBiz
> 13:26h

"Pretpostavljam da će struje poskupeti, ali dozvolimo nadležnim tela odlučuju. Ako se nešto promeni, pa cene struje padnu u drugim zemljama, ako padnu i cene sirovine i opreme, moguće je da postoji odstupanje od planova", rekao je Vujović.

Govoreći o ceni struje u kontekstu dogovora sa MMF, Vujović je istakao da je povećanje cene struje predviđeno u okviru plana za restrukturiranje EPS.

"Prva inicijalna promena je stupila na snagu 1 septembra prošle godine, a efekti se već sada ostvaruju. U EPS-u se realizuje program, a struja je samo element", rekao je on.

Vujović je naveo da je moguće poskupljenje u maju stara dinamika koju je EPS imao pre 15 godina - da se na kraju grejne sezone, kad troškovi grejanja padnu, rešava pitanje cene. Cena će, kako je rekao, zavisiti i od stanja na tržištu, od cene energenata, investicionih potreba, sada i potreba restrukturiranja EPS.

"Cilj je da se da se smanje tehnički gubici i da se naplata poveća do 90-95 odsto", rekao je on.

Na pitanje kakve su obaveze države prema MMF u ovoj godini, on je dodao da se minimalno menjaju u odnosu na ono što je dogovoreno 2015. godini.

"Memorandum je prošle godine predvideo ključne makroekopnomske i makrofiskalne parametre i ključne parametre u realizaciji strukturnih reformi. Princiop je takav da one mere koje dogovorimo, postoje makroekonomske i strukturne, ako neke ciljeve ne ostvarimo, onda to postaje uslov za sledeću reviziju. Primera radi, ako smo dobrovoljno rekli da ćemo nešto do kraja decembra da uradimo, i to ne uradimo, a razlozi nam nisu ubedljivi, to će u sledećem kvartalu postati obavezno", objasnio je ministar.