Foto: Dragana Udovičić

Široko

Država stimuliše turističke agencije: Za vrbovanje stranaca daju 120 miliona!

Ministarstvo turizma pozvalo je ugostitelje da učestvuju u dodeli vaučera za odmor u Srbiji, a od 350 miliona dinara trećinu će dati tur-operaterima za dovođenje turista iz inostranstva

InfoBiz
> 04:16h

BEOGRAD - Država će sledeće godine izdvojiti 350 miliona dinara za turističke vaučere, od čega će sa čak 120 miliona dinara stimulisati dovođenje stranih turista u Srbiju. Svaka turistička agencija koja u našu zemlju tokom 2016. dovede turu od najmanje 15 stranih turista dobiće od 10 do 15 evra za svakog od njih, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Rusi i Turci najbrojniji To znači da će novca biti za najmanje 65.537, odnosno najviše 98.360 stranih turista, a kako su gosti iz zemalja bivše Jugoslavije, Rusije i Turske najčešći, na njih će agencije od države dobiti najviša para. Ministarstvo je pozvalo domaće ugostitelje da se prijave za učešće u programu dodela vaučera, na koje će sledeće godine imati pravo i penzioneri sa inostranim penzijama i registrovana poljoprivredna domaćinstva. U tom ministarstvu očekuju da će vaučere za letovanje u Srbiji iskoristiti 45.000 do 50.000 ljudi iz Srbije, koji će moći da ostvare popust od 5.000 dinara, kao i prošle godine. Resorni ministar Rasim Ljajić za Kurir tvrdi da se svaki dinar uložen u podsticaje turizmu višestruko vraća. - To su minimalna sredstva jer druge zemlje daju mnogo više. Makedonija izdvaja 10 do 65 evra za svakog stranog turistu. Ako uzmemo da svaki stranac prosečno potroši po 300 evra, to je sigurna i najbolja investicija. Drugo, želimo da na ovaj način nateramo agencije da pređu iz sivih u legalne tokove poslovanja jer će imati interes da prijave svakog posetioca - objašnjava Ljajić. Dok sa jedne strane država ima novca za vrbovanje stranaca, s druge smanjuje subvencije za poljoprivredu, a podsticajna sredstva za mala i srednja proizvodna preduzeća - stub razvoja u svim razvijenim državama, zanemarljiva su. Diskriminacija Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća potvrđuje da država od njih samo obilato uzima, a ništa ne daje. - Od 120.000 malih i srednjih firmi čak 80.000 jeste u problemu, a oni naš novac koji izdvajamo za školstvo, zdravstvo i javne interese diskreciono, bez ikakve odluke, dele kome hoće. Sve subvencije su protivustavna kategorija jer su Ustavom zagarantovana jednaka prava svih subjekata - kaže Knežević.

Turistički bilans RASTE BROJ GOSTIJU - 350 miliona dinara država daje za podsticaje turizmu u 2016. - 14.000 vaučera iskorišćeno za tri meseca 2015. - 2,1 milion turista u Srbiji za deset meseci 2015. - 1,14 miliona domaćih turista registrovano - 979.000 gostiju iz inostranstva posetilo Srbiju - 12 odsto porastao broj domaćih turista - 11 odsto više bilo inostranih gostiju - 42 odsto više turista iz Turske i Bugarske bilo ove godine u odnosu na 2014.