Foto: Fonet

Direktor EBRD za Srbiju

DANIJEL BERG: EBRD ne ulazi u vlasništvo EPS-a

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nema strategiju da udje u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) kroz kredit od 200 miliona evra, izjavio je danas direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg.

InfoBiz
> 04:40h

On je za magazin Serbia enerdži rekao da je glavni fokus EBRD-a u tom projektu da pomogne u finansijskom restrukturiranju EPS-a i da podrži oporavak od posledica prošlogodišnjih razarajućih poplava.

Prema rečima Berga, EBRD kroz zajam od 200 miliona evra želi da pomogne EPS-u da dostigne dugoročne ciljeve razvoja kao što su komercijalizacija, podizanje standarda korporativnog upravljanja i poboljšanje energetske efikasnosti.

EBRD je veoma angažovan u procesu ostvarivanja porasta alternativnih izvora energije, uključujući obnovljive izvore, objasnio je Berg. Serbia-enerdži je preneo da su raniji krediti EBRD podržali EPS u započinjanju projekta pametne mreže, modernizacije postrojenja hidroelektrana i projekta upravljanja kvalitetom uglja u EPS-ovom rudniku "Kolubara".

Kako se ističe, istorija uspeha saradnje EBRD-a i EPS-a obuhvata pet projekata i trenutno su svi u procesu realizacije ili isplate.

Berg je rekao da je EBRD otvorena za razmatranje novih projekata sa EPS-om, pod uslovom da su oni u skladu sa Energetskom strategijom te banke i prioritetima u energetskom sektoru u Srbiji, kao što je diversifikacija izvora energije daleko od zastarelih elektrana na ugalj.

"EBRD će kroz finansiranje projekata u Srbiji podržati dalje reforme energetskog sektora da bi se doprinelo liberalizaciji energetskog tržišta, što je važan uslov za pridruživanje EU, ali i pojačati integracije na Zapadnom Balkanu stimulisanjem prekogranične distribucije i trgovine električnom energijom", najavio je Berg.