Foto: Zorana Jevtić

Izbor zastupnika privrede

LOBIRANJE: Nove privredne diplomate u Italiji, Nemačkoj i Rusiji

Buduće ekonomske ambasadore plaćaće Privredna komora Srbije. Dinkićeve diplomate su nas koštale oko devet miliona € i biće povučene do juna 2016.

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Novi model ekonomske diplomatije Srbije počeće da funkcioniše od juna sledeće godine, a privredne ambasadore plaćaće Privredna komora Srbije, dok će im kancelarije obezbeđivati ambasade Srbije u tim zemljama. Iako je prvobitno najavljeno da novih ekonomskih diplomata neće biti više od 10, sada se ipak ne precizira konačan broj, ali se navodi da će biti raspoređeni u zemlje s kojima imamo najveću robnu razmenu, te da će njihov zadatak biti da naprave što više kontakata i dovedu što veći broj stranih investitora. Dolazak investitora Podsetimo, odlukom Vlade Srbije 2010. godine izabrano je 27 „ekonomskih ambasadora“ čiji je zadatak bio da pospešuju ekonomske odnose sa zemljama u kojima su postavljeni, pre svega dolazak investitora u Srbiju. Uvođenje ekonomskih diplomata bila je ideja tadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ali su rezultati izostali, a oni su državu ukupno do sada koštali skoro devet miliona evra. Od 2013. godine počelo je njihovo povlačenje i trenutno ih je ostalo devet, čiji mandat traje do kraja 2015. godine. - Novi ekonomski ambasadori biće poslati u inostranstvo do juna, kada će se ovih preostalih devet ekonomskih diplomata vratiti. Njihov učinak bio je prilično mršav i koštali su državu više nego što su joj doprineli, pa će sada biti izgrađena potpuno nova mreža ekonomskih diplomata. U koje će zemlje biti poslati znaće se kada ministarstva trgovine, privrede i spoljnih poslova, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, naprave analizu i plan. To će svakako biti zemlje s kojima Srbija ima najveću robnu razmenu, poput Italije, Nemačke, Rusije, Turske i sličnih zemalja, u kojima postoji prostor za investitore - izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić nakon sastanka sa predsednikom PKS Markom Čadežom. On dodaje da će ekonomske diplomate plaćati Privredna komora Srbije, dok će im država obezbeđivati potrebnu logistiku. Pomoć ambasada - Uspešnost srpskih ambasada u svetu sada će se meriti po tome koliko su kontakata ostvarili u zemlji u kojoj rade i koliko su investitora doveli. Drugi deo plana je da ambasada u saradnji sa predstavnicima Privredne komore Srbije u tim zemljama obezbedi kancelarije i sve ostalo što je ekonomskim diplomatama potrebno - objašnjava Ljajić i ističe da je na 27 bivših ekonomskih diplomata godišnje trošeno oko dva miliona evra, dok preostalih devet godišnje državu košta malo manje od milion evra.

Mreža za poslovnu podršku DRAGOLJUB RAJIĆ: ANGAŽOVATI LJUDE IZ DIJASPORE Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da bi posao ekonomskih ambasadora trebalo poveriti ljudima s minimum 15 godina rada u privredi. - Najbolje bi bilo da se angažuju naši ljudi koji imaju firme u inostranstvu koji bi svojim vezama mogli da povežu tamošnje kompanije i firme u Srbiji. Oni tamo žive pa im država ne bi plaćala smeštaj, a za pristojnu zaradu mogli bi da doprinesu srpskoj privredi. Trebalo bi i svake godine meriti koliko su uradili i koliko su skupova privrednika organizovali - kaže Rajić i dodaje da su bivše diplomate potrošile milione evra, a izvoz srpskih kompanija se nije povećao.

ČINJENICE ROBNA RAZMENA Zemlje u koje najviše izvozimo: Italija (1,86 milijardi dolara), Nemačka (1,39 milijardi dolara) i Bosna i Hercegovina (991 milion dolara), Rumunija (651 milion) i Rusija (596,4 miliona dolara). Zemlje iz kojih najviše uvozimo: Nemačka (1,88 milijardi dolara), Italija (1,6 milijardi dolara), Rusija (1,49 milijardi dolara), Kina (1,26 milijardi dolara) i Mađarska (720 miliona dolara).