Foto: Dragana Udovičić

Dokapitalizacija

SERTIĆ U GALENICI: Tender za strateškog partnera u februaru

BEOGRAD - Tender za izbor strateškog partnera Galenike biće objavljen verovatno početkom februara iduće godine, najavio je danas ministar privrede Srbije Željko Sertić.

InfoBiz
> 11:56h

On je posle posete Galenici novinarima kazao da je dokapitalizacija te državne farmaceutske kompanije izborom strateškog partnera dogovorena sa rukovodstvom, predstavnicima oba sindikata fabrike i sa privatizacionim savetnikom Dilojtom.

Predlog je da se upravljanje Galenikom prepusti novom menadžmentu koji će restrukturirati kompaniju, finansijski je osposobiti i uložiti potreban kapital u obrtna sredstva i investicije."Nakon toga bi Galenika mogla da bude privatizovana", rekao je Sertić i potvrdio da je nekoliko kompanija zainteresovano za Galeniku, među kojima su i one na čije uslove država ne može da pristane. Galenika je u ranijem periodu imala dugove veće od 220 miliona evra, a ove godine je, po rečima Sertića, uspela da napravi profit i poveća proizvodnju i naplatu potraživanja.

Država je i 2012. pokušavala da nadje strateškog partnera za Galeniku, ali je tender proglašen neuspešnim jer jedini zainteresovani investitor, američka kompanije Valiant, nije dostavila obavezujuću ponudu.