Srbija je ove godine uvezla čak 257 puta više smrznutog svinjskog mesa nego 2014. Iz inostranstva nam je lane stiglo 55 tona zaleđene svinjetine, a od početka ove godine čak 14.000 tona. Dobra vest je da je drastično opao uvoz mesnog otpada, odnosno "mesa treće kategorije", ali su količine koje nam pristižu i dalje velike. Podaci Uprave carina pokazuju da je vrednost uvoza svinjskog mesa koje nam stiže iz Španije, Mađarske, Nemačke i Rumunije premašila 32 miliona evra.
Nekadašnji šef katedre za upravljanje, bezbednost i kvalitet hrane na Poljoprivrednom fakultetu profesor Radomir Radovanović, kaže da je "otpad" jestivi prateći proizvod, od kog se prave kobasice, viršle, parizeri...
- Država ništa ne radi da unapredi stočarsku proizvodnju - ističe profesor Radovanović. - Samo pričaju o povećanom broju stoke, ali je taj broj zanemarljiv. Nemamo dovoljno stoke, a i to što imamo je skupo. Zato ne treba da čudi što vlasnici mesnih industrija uvoze meso iz EU i Južne Amerike. To meso je mnogo jeftinije, pa ga ubacuju u proizvodnju. Zato kilogram viršli može da košta 200 dinara. Kada bi se to pravilo od junećeg buta, videli bi da ne može da košta toliko. Cena je dobar pokazatelj čega ima u prerađevinama.
Profesor Radovanović ne sumnja da je uvezeno meso, primarno, proizvedeno kvalitetno, jer većina inostranih proizvođača ima fantastične higijenske, sanitarne i tehničke uslove.
Prema podacima Uprave carine, Srbija je uvezla oko 92 tone živinskih "otpadaka", u vrednosti od 76.000 evra, dok je izvezeno više od 56 tona. Ova vrsta robe se uvozi iz BiH i Hrvatske, a izvozi u BiH i Makedoniju. U našu zemlju ušlo je i oko 1.260 tona goveđih i svinjskih otpadaka, čija je vrednost više od 918.000 evra. U istom periodu izvezli smo više od 2,5 tona ove robe.
UVOZNICI
NAJVEĆI uvoznici smrznutog svinjskog mesa su "Trlić", "Matijević", "Neoplanta" i "Zlatiborac". Najveći uvoznik svežih kokošijih otpadaka je "Kostas A Zaharija". Goveđi i svinjski otpaci najviše se uvoze iz Nemačke, Mađarske, Grčke i Rumunije, a izvoze u Hongkong, na Kipar, u Vijetnam i na Tajland. Najveći uvoznici su "Kostas A Zaharija", "Gombit", "Biftek radnja za klanje stoke Miloš Radojević" i "Trlić" - pokazuju podaci Uprave carine.
Kada je reč o uvozu smrznutog goveđeg mesa, u Srbiju je stiglo 797 tona, dok smo izvezli 418 tona. Najveći uvoznici su "Havi logistik" iz Grocke i "Zlatiborac".
ZAMRZNUTO KAO SVEŽE
NAŠA država je uvezla oko 7,5 miliona kilograma mašinski separisanog mesa, tvrdi veterinar i nekadašnji republički sanitarni inspektor Miroslav Stojšić. - To su mlevene šije, trtice, leđa i vratovi - objašnjava Stojšić. - Tim uvozom samo uništavaju stočni fond. Smrznuto meso ide samo u preradu, ali su ga jedno vreme prodavali i kao sveže. Mašinski separisano meso je najopasnije. A ono ide u parizere, viršle i kobasice.