Foto: Fonet Zorana Jevtić

Sumnjive isplate u industriji mašina i traktora

LOPOVI: U ime radnika IMT opljačkali državu za 320 miliona dinara!

Poreska uprava od 800 bivših radnika IMT traži oko 72 miliona solidarnog poreza na ime isplaćenih zaostalih zarada iako radnici nisu primili ni dinara

InfoBiz
> 10:08h

BEOGRAD - Od 800 bivših radnika Industrije mašina i traktora (IMT) Poreska uprava traži da plate oko 72 miliona dinara solidarnog poreza na zaostale isplaćene zarade u vrednosti od oko 320 miliona dinara, a koje oni, kako tvrde, nikada nisu dobili. Radnici su inače jula prošle godine, nakon gašenja proizvodnje u IMT, završili na birou rada. - Poreska je u oktobru ove godine radila kontrolu u fabrici, nakon koje je svakom od radnika IMT uputila zahtev da plate između 85.000 i 100.000 dinara solidarnog poreza - tvrdi Petar Grbić, bivši predsednik Industrijskog sindikata u toj fabrici, i dodaje da su zaposleni prošle godine pristali na socijalni program, a IMT im je ostao dužan 12 zarada.

Ugašena proizvodnja... IMT zaposlenima duguje 12 zarada

Gde su pare - Deo tih dugova takođe su i jul, avgust i septembar prošle godine. Za taj period nismo dobili ni dinara ni od IMT, ni od države, a upravo nam za ta tri meseca Poreska uprava traži da platimo solidarni porez na navodne isplate po radniku u iznosu od 400.000 do 500.000 dinara! Sve kolege s kojima sam se čuo potvrdile su mi da su dobile isti poreski zahtev - kaže Grbić i dodaje da su im u Poreskoj upravi u Zemunu potvrdili da je neko iz IMT njima dostavio potvrdu da je svakom radniku uplaćeno između 400.000 i 500.000 dinara, što je i bio osnov za solidarni porez. - U mom slučaju piše da sam za ta tri meseca primio 470.000 dinara i da na osnovu toga moram da platim 92.000 dinara poreza. Mi nemamo hleba da jedemo, a oni od nas sad traže da platimo porez na novac koji nismo očima videli. Tražimo od nadležnih institucija da utvrde gde je završio novac koji je navodno uplaćen radnicima - kaže Grbić i dodaje da svaki od radnika IMT u stečajnom postupku potražuje između 700.000 i 1,1 milion dinara za neisplaćene zarade. Direktor u romingu Poslednji direktor IMT Zoran Radosavljević, koji je bio na čelu fabrike u spornom periodu za koji Poreska uprava tereti radnike za porez, izbegao je da odgovori na pitanja o ovom slučaju. - Odavno nisam direktor. Nisam u zemlji 10 do 15 dana i nemam nikakvu informaciju. Ne znam šta se dešava - rekao je Radosavljević pre nego što je prekinuo vezu. Iz Agencije za privatizaciju i Poreske uprave nismo tokom vikenda uspeli da dobijemo objašnjenje kako je došlo do toga da se od radnika traži da plate porez na novac koji im nije isplaćen.

Stečajni upravnik SASTANAK U PORESKOJ Ni stečajni upravnik Miodrag Petrović nije bio voljan da objasni kako je došlo do toga da bivša firma uvali radnike u nevolju. - Zakazao sam sastanak u nadležnoj filijali Poreske uprave, ali nisam ovlašćen da dajem izjave. Obratite se Agenciji za privatizaciju - rekao je Petrović.