Foto: Fonet

Potvrđen napredak u uslovima poslovanja

Srbija najbrže naplaćuje porez i izdaje dozvole

Na Duing biznis listi za 2016. naša zemlja zauzela 59. mesto, što je skok za čak 32 pozicije u odnosu na lane. Od svih 189 zemalja najviše smo smanjili troškove gradnje

InfoBiz
> 19:30h

BEOGRAD - Na najnovijoj listi Duing biznis Svetska banka je Srbiju svrstala na 59. mesto, što je napredak za čak 32 mesta u odnosu na prošlogodišnju listu. Ovakvom skoku Srbije na jednoj od najcenjenijih poslovnih lista najviše je doprinelo skraćenje rokova za izdavanje građevinskih dozvola, kao i efikasnija naplata poreza. U ovim oblastima, prema oceni SB, Srbija je najviše napredovala u odnosu na ostalih 189 zemalja. Srbija je sa neslavnog 179. mesta iz prošlog izveštaja napredovala na 139. mesto kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, dok je što se tiče poreza sa 168. napredovala na 143. mesto.

Napretku u izdavanju dozvola doprinelo je sedmostruko smanjenje troškova i visoka ocena kontrole kvaliteta gradnje. Uspeh u plaćanju poreza posledica je uvođenja elektronskog podnošenja poreskih prijava i objedinjene uplate poreza i doprinosa na zarade, čime je skraćen broj plaćanja sa 67 na 42 godišnje. Konačno priznanje Dobru vest građanima naše zemlje prvi je saopštio premijer Aleksandar Vučić, i to na Tviter nalogu, gde je objavio da je Srbiji „konačno stiglo priznanje za reforme“. - To je važna vest ne samo za građane Srbije već i za one koji žele da dođu u Srbiju i investiraju, jer mogu da računaju na ozbiljan i siguran poslovni ambijent, gde se investicija isplati i gde se garantuje sigurnost ulaganja - izjavio je Vučić na sastanku ruskih i srpskih privrednika u Moskvi. On je naveo da je Srbija ove godine postigla najveći napredak od svih zemalja, iako on nije obuhvatio deo reformi koji je urađen u poslednjem periodu ove godine, i otkrio da je želja Vlade da Srbija bude u prvih 40 zemalja u svetu. - Napredak Srbije na listi je veoma dobra vest i pozitivan signal za potencijalne ulagače koji razmišljaju o Srbiji kao investicionoj destinaciji - izjavio je sinoć predsednik UO Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović. Potpredsednica Upravnog odbora NALED Ana Brnabić veruje da će Srbija potvrditi napredak i na sledećim Duing biznis listama.
Može i bolje - Poslednjih pet godina smo u snažnom padu u oblasti upisa imovine i dobijanja kredita, pokvarili smo rezultat u zaštiti manjinskih akcionara, a stagniramo i u osnivanju preduzeća. Neophodno je da Vlada istraje u procesu uvođenja elektronske građevinske dozvole i ubrza prelazak na elektronske servise koji smanjuju odlazak na šaltere, što se najviše vrednuje i suštinski olakšava poslovanje - ističe Brnabić. Ona dodaje da je za poboljšanje pozicije na listi potrebna i bolja povezanost državnih institucija, kao i donošenje kvalitetnog zakona o državnom premeru i katastru kako bi upis imovine bio efikasniji.

Srbija POZICIJE PO SEKTORIMA 23. po međunarodnoj trgovini 50. po stečajnom postupku 59. po dobijanju kredita 63. po proceduri i troškovima za priključivanje na strujui korišćenje 65. po započinjanju poslovanja

Zorana Mihajlović OBARAMO REKORDE Skok Srbije za 32 mesta na listi SB o uslovima poslovanja nije baš kao skok Ivane Španović kada je oborila državni rekord i preskočila liniju od sedam metara, ali je vrlo, vrlo blizu toga - izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva i predsednica radne grupe za unapređenje Srbije na Duing listi. Ona dodaje da je ovo najbolji rezultat koji je Srbija postigla u prethodnih devet godina na listi SB. - Nekada su bili potrebno 264 dana i obilazak na desetine šaltera da biste dobili dozvolu, a danas 28 dana i sve je na jednom mestu. Od Nove godine biće još bolje jer će se dozvole dobijati elektronskim putem - rekla je ona.