Foto: Shutterstock

Haotična uredba o troškovima službenih putovanja

Kazne zbog dnevnica i do 1,5 miliona?!

Poslodavci koji ne ažuriraju interne akte ili ugovore o radu, a isplate dnevnicu veću od neoporezovanih 15 evra mogu biti i novčano kažnjeni zbog nepoštovanja Zakona o radu

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Poslodavci koji ne usklade interne akte ili ugovore o radu s uredbom kojom je ograničena inostrana dnevnica na 15 evra, a isplate veću dnevnicu, od juče mogu biti kažnjeni i do 1,5 miliona dinara zbog nepoštovanja Zakona o radu. Usklađivanje će biti neophodno jer su mnoge kompanije dnevnice određivale pravilnicima ili ugovorima o radu u kojima su se pozivale na propise kojima je ista ova materija uređena za državne činovnike. Država je rešila da od juče dnevnice za svoje činovnike u inostranstvu ograniči na 15 evra, a u Srbiji na 150 dinara, iako će neoporezivi deo za putovanja po Srbiji iznositi i dalje 2.168 dinara do februara 2016. godine. Usklađivanje je neophodno i zbog toga što zaposleni u inostranstvu teško mogu da prežive 24 sata sa 15 evra. Ako poslodavci žele da im daju više, moraju da menjaju pravilnike ili ugovore o radu, ili će kršiti Zakon o radu, kojim su predviđene kazne do 1,5 miliona dinara. Da podsetimo, prva posledica izmene uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika je da privatne firme moraju da plate porez od deset odsto ako žele da zaposlenima isplate veću dnevnicu od 15 evra. U jednoj knjigovodstvenoj agenciji za Kurir kažu da je problem u opštim aktima ili ugovorima o radu. - Poslodavci koji su opštim aktom ili ugovorom o radu utvrdili pravo zaposlenih na naknadu troškova službenih putovanja u visini i pod uslovima kako je to utvrđeno u propisu za državne službenike, odnosno uredbom, a nisu naveli tačno kako se zove ovaj propis i u kojem je Službenom glasniku objavljen, od juče ne smeju da isplate dnevnicu veću od 15 evra. Da bi to mogli, moraju da izmene opšte akte ili ugovore u radu - ukazuju naši sagovornici. Natalija Miljanović, vlasnica knjigovodstvenog biroa „Aktiva“, kaže da firme moraju da menjaju ugovore o radu ako u njima piše kako se određuju dnevnice, a ako piše da se samo određuju u skladu s internim pravilnikom, onda moraju da menjaju taj dokument. - Ako ne uskladite ugovore ili pravilnike, onda ćete biti kažnjeni zbog kršenja Zakona o radu - dodaje ona.

Unija poslodavaca Srbije KAKO PREŽIVETI 20 DANA PUTA SA 15 EVRA DNEVNO? U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je ključno da neoporezivi iznos dnevnice predstavlja realne troškove putovanja. - Ako se propiše nerealno nizak neoporeziv iznos, privreda će biti dodatno opterećena novim porezima, što posebno predstavlja problem za poslodavce koji upućuju svoje zaposlene na rad u inostranstvo. Oni su na službenom putu od 20 dana do nekoliko meseci i svakako im ne mogu dati dnevnice od 15 evra, jer to nije dovoljno ni za dva obroka - ističe Aleksandra Kovačević, zadužena za odnose sa javnošću UPS.