Foto: Thinkstock

Loše grejanje

TOPLANE ODBRUSILE GRAĐANIMA: Narod je kriv i neka se smrzava

Iako građani cvokoću u hladnim stanovima, iz Udruženja toplana kažu da nema govora o puštanju grejanja pre početka sezone, ni o plaćanju prema utrošku dok se stanari ne dogovore kako će snositi taj trošak

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Građani su sami krivi što u većini gradova u Srbiji ne mogu da plaćaju daljinsko grejanje prema utrošku, odgovaraju iz Udruženja toplana Srbije na učestale pritužbe korisnika nezadovoljnih što ih toplane primoravaju da stanove greju i kad su prazni, dok ne mogu da se dogreju kad im je hladno.

- Toplane su uradile sve što je do njih, ali stanari nisu u stanju da odluče na koji će način plaćati. U 70 odsto zgrada u Srbiji ne postoji skupština stanara koja treba da odluči na koji će se način plaćati grejanje u zgradi. Toplanino je samo da meri energiju u podstanici, a stanari odlučuju kako će da dele troškove - ističe za Kurir Miodrag Lečić, predsednik Udruženja toplana. Osim na građane, deo odgovornosti za probleme korisnika centralnog grejanja Lečić prebacuje i na lokalne samouprave, koje, kao tvrdi, odlučuju o svemu.

- Zakon jasno kaže da do 15. oktobra osnivač mora da donese odluku o tarifnom sistemu, odnosno o ceni grejanja. Lokalne samouprave su, takođe, nadležne i za to kada će i pod kojim uslovima početi grejna sezona - kategoričan je Lečić u pokušaju da odgovornost za odbijanje toplana da snize cenu grejanja, uprkos padu cena gasa za 23 odsto od juna, svali na gradske uprave.

Samo mere energiju u podstanici... Jedino zaduženje Toplane

Slično objašnjenje nude i iz „Beogradskih elektrana“, odakle tvrde da su pre više godina omogućili svim skupštinama stanara da pređu na sistem naplate prema utrošenoj energiji, što je više od 17.000 vlasnika stanova i uradilo. - Svaki objekat koji se prijavio, odnosno vlasnici zgrade, prešli su na sistem naplate prema potrošnji. Ne mogu „Beogradske elektrane“ da nateraju vlasnike zgrada da se prijave i da pređu na taj sistem - tvrde u toj kompaniji i dodaju da je početak i kraj grejne sezone definisan Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Gradu Beogradu koju je donela Skupština grada. - Kada osnivač promeni Odluku, „Beogradske elektrane“ će je svakako poštovati, pa i to kad počinje i kad se završava grejna sezona - tvrde u toj toplani.

NOPS KALORIMETRI SU PREVARA JER SE PLAĆA KOLEKTIVNO Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ocenjuje da zbog monopolističkog položaja i zastarelosti tehnologije toplane sve gubitke svaljuju na potrošače. - Ugradnja kalorimetara bila je prevara jer naplata nije podeljena po stanovima, nego plaćamo kolektivno. Sve gubitke na mreži, troškove previše zaposlenih u toplanama plaćaju potrošači, a kada hoćete da se isključite, ne daju vam, nego morate da angažujete veštaka - ističe Papović. On smatra da bi građani trebalo da plaćaju niže račune kad grejanja nema jer im nije pružena usluga i dodaje da toplane o tim problemima ne žele da razgovaraju.

Poslovna politika OVAKO TOPLANE TRETIRAJU GRAĐANE Odbijaju da uključe grejanje mimo grejne sezone, čak i kad su niske temperature Loše nas greju i tokom sezone Čim malo otopli, usred zime smanje ili isključe grejanje, a račun je uvek isti Neće da greju 24 sata dnevno Komplikuju uvođenje naplate prema potrošnji Ne vraćaju novac kad zbog toplog vremena grejna sezona krene kasnije Komplikuju odjavljivanje s grejanja Čim poskupe energenti, odmah podignu cenu Kad pojeftine energenti, neće da smanje cenu Ovo je potrebno za isključenje s mreže Zahtev nadležnoj toplani Dokaz o vlasništvu nad stanom Foto-kopija lične karte Poslednji račun „Infostana“ kao dokaz da je sve plaćeno Saglasnost kućnog saveta da će snositi posledice zbog isključenja stanara Pristanak da vas komšije proveravaju kako se grejete Elaborat o isključenju Cena trajnog isključenja je od 5.000 do 20.000 dinara Za ponovno priključenje potreban je novi projekat Cena priključenja varira od grada do grada, a minimalna je 2.400 dinara po kilovatu instalisane snage