Foto: Stefan Jokić

Direktor „Srbijagasa“ tvrdi da je iznad zakona

Dušan Bajatović: Ne dam fotelje!

On ne vidi ništa sporno u tome što istovremeno obavlja četiri funkcije iako je antikorupcijska agencija preporučila njegovu smenu

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nema nameru da se odrekne nijedne od četiri fotelje u kojima trenutno sedi, bez obzira na to što Agencija za borbu protiv korupcije traži njegovo razrešenje usled sukoba interesa. On tvrdi da njegova ostavka nije pitanje od nacionalnog interesa i uz osmeh tvrdi da je nezamenljiv. Podneo žalbu - Neću da se povučem da bih mogao da završim sve ovo što sam počeo - skladišta, gasovode, infrastrukturu „Srbijagasa“, da narod ne ostane bez posla - rekao je Bajatović na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici rada tog javnog preduzeća. On je istakao da je svu dokumentaciju dao Agenciji, koja o tome odlučuje. - Neka oni o tome odlučuju, a kad postupak bude gotov, ja ću se izjasniti o tome. Ne mogu ja da tumačim nezavisna regulatorna tela, a mislim da ne potpadam pod taj zakon. To je i Skupština rekla, ali ako Agencija misli drugačije, o tome će odlučiti Vlada Srbije - rekao je Bajatović. Uprkos pokušaju da izbegne odgovor na pitanje koliko mesečno zarađuje u „Srbijagasu“ i na još četiri funkcije u nadzornim odborima gasnih preduzeća, Bajatović je na kraju ipak „položio račune“ novinarima. - Plata u „Srbijagasu“ mi je 1.500 evra, nadoknada u „Jugorosgasu“ 10.000 evra, a u Nadzornom odboru „Banatskog Dvora“ nešto više od 5.000 evra - rekao je Bajatović, ali izostavljajući da kaže kolika mu je plata u preduzeću „Južni tok Srbija“. Na opasku kako toliko funkcija može uspešno da obavlja, Bajatović je odgovorio hvaleći se: - Imamo li „Banatski Dvor“, imamo. Popravljamo li poslovne rezultate, popravljamo. Jesmo li uspeli da vratimo silne kredite, jesmo. Gas jeftiniji 10 odsto Bajatović ističe da je Srbija gasno obezbeđena za predstojeću zimu i da je „Banatski Dvor“ spreman za novu grejnu sezonu. - Ako odnos dinara i evra ostane ovakav, sledeće godine će maloprodajna cena gasa pasti za 10 odsto, tačnije na 34 dinara po metru kubnom - istakao je on i dodao da je s „Gaspromom“ postignut dogovor o proširenju skladišta „Banatski Dvor“.

Ministar energetike ANTIĆ PODRŽAO BAJATOVIĆA Ministar energetike Aleksandar Antić naveo je da je „Srbijagas“ počeo da ostvaruje odlične rezultate i da su pred tom kompanijom najbolji dani. On je podsetio da je ta kompanija prošla kroz teške periode jer se preko nje vodila socijalna politika, kao i da je „Srbijagas“ morao da preuzima preduzeća u restrukturiranju. - Generalni direktor Bajatović mogao bi da bude generalni direktor polovine tih preduzeća u restrukturiranju - rekao je na energetskoj konferenciji povodom 10. godišnjice postojanja „Srbijagasa“.Na istom skupu je generalni direktor „Gasprom eksporta“ Elena Burmistrova istakla da će ta ruska kompanija uvek ostati pouzdan partner Srbije i da nikakvi „politički vetrovi“ ne mogu obustaviti rusku isporuku gasa Srbiji.