Foto: Dragan Antonić

Ministar o prodaji državnih firmi

Željko Sertić: Propalo 90 odsto privatizacija

On je rekao da su za 90 odsto od oko 500 firmi u portfelju Agencije prethodno raskinuti ugovori o prodaji i one su vraćene državi uništene

InfoBiz
> 15:12h

BEOGRAD - Neće biti odlaganja završetka privatizacije u Srbiji i do kraja 2015. biće rešena sudbina oko 450 firmi iz portfelja Agencije za privatizaciju, izjavio je ministar privrede Željko Sertić. On je rekao da su za 90 odsto od oko 500 firmi u portfelju Agencije prethodno raskinuti ugovori o prodaji i one su vraćene državi uništene. Takva preduzeća prave ozbiljan disbalans u ekonomiji Srbije, ocenio je Sertić i dodao da bi efikasan stečajni postupak mogao da predstavlja rešenje za jedan deo preduzeća s problemima.

- Stečaj je u Srbiji najčešće prihvaćen kao bankrotstvo i to je ono što moramo da promenimo. Brz i efikasan stečaj trebalo bi da kompaniju što pre vrati nazad u život, a ako to nije moguće, odvede je u bankrot da ne bi predstavljala opterećenje za poslovanje drugih firmi - rekao je on na dodeli licenci novim stečajnim upravnicima. Ministarstvo privrede, dodaje, priprema promene zakona, kojima će poboljšati stečajni postupak.