Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Doprinos bezbednosti u svetu

DAČIĆ U PRAGU: Otvoren 23. ekonomski forum Oebsa

Srbija je zajedno sa Švajcarskom predložila da se OEBS, iako vode nisu nova tema, sada usredsredi na to kako da preko dobrog upravljanja vodama pojača bezbednost i stabilnost u zemljama članicama

InfoBiz
> 11:50h

PRAG - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas na otvaranju 23. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS-a u Pragu da sukob u Ukrajini i njegove ekonomske posledice kao imigraciona kriza u Evropi jačaju značaj ekonomsko-ekološke dimenzije i da preko nje OEBS može da da doprinos ukupnoj bezbednosti i saradnji u svetu.

"Mogućnosti za korišćenje OEBS kao platforme za dijalog u okviru ekonomsko-bezbednosne sprege su ogromne. OEBS svoju ulogu može da odigra tako što će nam omogućiti da se vratimo zajedničkim perspektivama i vrednostima u pogledu ekonomske saradnje i gradimo mostove između regionalnih i podregionalnih formata", kazao je Dačić u pozdravnom obraćanju kao predsedavajući OEBS-a.

Srbija je zajedno sa Švajcarskom predložila da se OEBS, iako vode nisu nova tema, sada usredsredi na to kako da preko dobrog upravljanja vodama pojača bezbednost i stabilnost u zemljama članicama. "Smatramo da postoji potreba za većim političkim angažovanjem, povećanim nivoom saradnje, kao i za boljim razumevanjem složenih veza ove oblasti sa bezbednosnim i njima srodnim izazovima.

Prošlogodišnje katastrofalne poplave na Zapadnom Balkanu dramatično su pokazale koliko prekogranična saradnja može da bude važna u rešavanju negativnih posledica nepogoda izazvanih ljudskom aktivnošću, kao i prirodnih nepogoda", rekao je šef srpske diplomatije.Učesnicima foruma na kome se okupilo preko 200 predstavnika vlada, zvaničnika i eksperata međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, Dačićje poručio da rešavajući izazove modernog doba kakav je upravljanje vodama, mogu da u regionalnom kontekstu pruže konkretan doprinos globalnoj bezbednosti i napretku.

"Usvajanje Ciljeva UN o održivom razvoju kasnije tokom ovog meseca, kao i konferencija UN o klimatskim promenama u Parizu kasnije tokom ove godine, događaji koji su tematski blisko povezani sa vodama, čine našu današnju raspravu još aktuelnijom i neophodnijom", rekao je Dačić.Tokom 23. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS-a održana su dva pripremna sastanka, u Beču krajem januara i u Beogradu sredinom maja.Zaključni sastanak u Pragu koji traje do 16. septembra daće predloge za unapređenje bezbednosti preko dobrog upravljanja vodama za odluke Ministarskog saveta, kako je kazao Dačić, kasnije ove godine.