Foto: Fonet

Investicije u 2016. godini

BIĆE POSLA: Jura pravi petu fabriku u Srbiji!

Južnokorejska kompanija najavila da će u Leskovcu otvoriti svoj najveći pogon na svetu, u kojem će zaposliti 3.000 radnika

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Južnokorejska kompanija „Jura“ planira da u Leskovcu napravi svoju petu fabriku, ujedno i njihovu najveću na svetu, u kojoj će posao dobiti 3.000 radnika. Nova fabrika bi trebalo da nikne do kraja marta sledeće godine, a prvih 700 radnika trebalo bi da počne da radi već u aprilu naredne. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da je o tim planovima razgovarao s predstavnicima uprave „Jure“. - Izrazili su želju da grade još jednu fabriku u Leskovcu i ona bi bila najveća „Jurina“ fabrika na svetu. Ako taj projekat bude uspeo, postoje izgledi da Južnokorejci i dalje investiraju u naš grad - rekao je Cvetanović. On je istakao da bi nova „Jurina“ fabrika trebalo da bude izgrađena na jednoj od dve lokacije u Leskovcu na kojima su bile nekadašnje društvene fabrike. - Te fabrike biće ponuđene 18. septembra na licitaciji, na kojoj će Grad Leskovac učestvovati i pokušati da ih otkupi za potrebe novih investitora - rekao je on i dodao da će izgradnja fabrike zavisi od kupovine tih lokacija, ali i od pomoći Vlade Srbije u vidu subvencija za otvaranje novih radnih mesta. - Njihov je plan da fabriku izgrade u martu naredne godine, i da već u aprilu zaposle 700 radnika, do 1.300 radnika u 2016. i do 3.000 radnika do 2019. godine - kaže on.

Radna mesta i u Čačku „ČIPS VEJ“ OTVARA NOVI POGON Kompanija „Čips vej“ iz Čačka do kraja godine će otvoriti još jedan proizvodni pogon u krugu postojeće fabrike. - Mašine su u potpunosti osposobljene i čekamo da se neophodna ekonomska konstrukcija u potpunosti zatvori, pa da do kraja godine pokrenemo i tu proizvodnju. Reč je o potpuno novoj fabrici, koja će uposliti određen broj novih radnika - rekao je Tomislav Bajević, vlasnik čipsare, dodajući da je sada uposleno 85 radnika. (D. Č.)