Foto: Nebojša Mandić

Demanti

REAGOVANJE: NBS negira moguću zloupotrebu podataka klijenata!

Proširenjem registra na račune fizičkih lica ne vrši se nikakvo špijuniranje građana, s obzirom na to da će obradu podataka obavljati veoma uzak krug ovlašćenih lica u skladu sa zakonom, a podaci će biti dostupni drugim organima u zakonom strogo definisanim situacijama, npr. kada sud to zatraži...

InfoBiz
> 09:42h

Narodna banka Srbije saopštila je danas da nije istina da bi klijenti banaka trebalo da brinu zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka.

Prenosimo vam saopštenje:

"Povodom teksta pod naslovom „ZLOUPOTREBA: Jorgovanka špijunira sve račune građana“, Narodna banka Srbije ukazuje građanima na to da ovaj tekst sadrži obilje neistinitih, nepotpunih i netačnih informacija koje bi trebalo da navedu građane na to da zaključe, pre svega prema bombastičnom naslovu objavljenog teksta, kako se tobože u Narodnoj banci Srbije čine (ili su već učinjene) nezakonite radnje i zloupotrebe ličnih podataka građana koji imaju otvorene račune kod banaka, pri čemu je guverner osoba koja je navodno neposredno odgovorna za takve radnje i zloupotrebe. U cilju objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti, a prevashodno zato da bi se sprečilo da se uporno i tendenciozno ponavljana očigledna neistina ne učini nekom kao istina, ukazujemo na sledeće činjenice u vezi s Jedinstvenim registrom računa koji će od 1. oktobra 2015. godine obuhvatiti i fizička lica:

1. Nikakvu zloupotrebu u vezi s podacima iz ovog registra nije izvršio nijedan organ, niti zaposleni u Narodnoj banci Srbije, budući da nikakvu zloupotrebu ne može da predstavlja dosledna i pravilna primena odredaba Zakona o platnim uslugama koji je usvojen u Narodnoj skupštini i koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom, propisima EU i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

2. Registar ne sadrži podatke o stanju i promenama na računu, niti o bilo kakvim pojedinačnim transakcijama.

3. Proširenjem registra na račune fizičkih lica ne vrši se nikakvo špijuniranje građana, kako se pogrešno insinuira u naslovu navedenog teksta, s obzirom na to da će obradu podataka obavljati veoma uzak krug ovlašćenih lica u skladu sa zakonom, a podaci će biti dostupni drugim organima u zakonom strogo definisanim situacijama, npr. kada sud to zatraži (npr. u ostavinskom postupku), zatim radi sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela, sprečavanja pranja novca ili poreske utaje ili kontrole deviznog poslovanja.

Prema tome, jasno je da je smisao proširenja ovog registra i na fizička lica potpuno suprotan u odnosu na smisao koji mu se pridaje objavljenim tekstom u Kuriru, tj. umesto izmišljenih zloupotreba u Narodnoj banci Srbije upravo se ovim registrom čini efikasnijom i osnažuje borba protiv kriminalnih aktivnosti i svih mogućih oblika zloupotreba u vezi s finansijskim transakcijama.“