Foto: Rojters

Ogovorno

PLAN B ZA LUTRIJU: Vlada sprema konkurs za profesionalni menadžment

Vlada Srbije sprema konkurs za profesionalni menadžment u Državnoj lutriji Srbije, nalik onom koji danas vodi Železaru

InfoBiz
> 23:14h

Vlada namerava da putem javnog tendera obezbedi menadžere koji bi ovu kompaniju napravili profitabilnom, kako bi država mogla svake godine da računa na dobit u budzetu, pišu mediji, i navode da je ovaj plan već predstavljen Misiji MMF-a.

Lutrija Srbije od sredine 2012. godine nije javno preduzeće, već d. o. o. čiji je osnivač Republika Srbija. Sada su njeni prihodi simbolični a ne treba zaboraviti da je 2012. DLS uspela da postigne ono što nijedna druga lutrija na svetu nije, odnosno da završi godinu sa gubitkom.

Kako se navodi u medijima, sličan scenario, kako su izneli predstavnici Vlade, sledi i Telekomu u slučaju da se u tekućem procesu prodaje ne nađe adekvatan partner. Međutim, brine da li će o ovi ugovori biti tajni, kao što javnost ne zna ni detalje ugovora koji je potpisan s holandskom kompanijom ,,HPK inžinjering’’ o upravljanju ,,Železarom’’ Smederevo.

- Neopravdana tajnovitost pothranjuje sumnje u racionalnost poslova, u moguću korupciju i slično. Koja god opcija da je u pitanju mora da podrazumeva maksimalnu transparetnost. Reč je o raspolaganju državnom imovinom - kaže za medije poverenik za zaštitu informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Transparetnost Srbija, inače ,,plan B’’za Železaru’’ vidi kao veliki problem, pošto se već dva puta Ministarstvo Privrede oglušilo o naloge poverenika da objavi ugovor o upravljanju ,,Železarom’’. Treći nalog je stigao 13. avgusta uz izricanje novčane kazne od 20.000 dinara i uz pretnju novom kaznom od 180.000 dinara koja će biti plaćena iz budzeta.