Direktor agencije za lekove dao sebi privilegije

SIROTAN: Ima platu 1.500 evra a država mu plaća kiriju

Saša Jaćović po dolasku na čelo Agencije izmenio propise i ugovorio da mu ALIMS plaća zakupninu za stan, kao i račune za struju, kablovsku, internet i infostan

InfoBiz
> 12:00h

BEOGRAD - Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), omogućio je sebi besplatno stanovanje u Beogradu. Naime, iako kao funkcioner ALIMS prima platu od 178.900 dinara mesečno, iskoristio je poziciju direktora, pošto je poreklom iz Kragujevca, da sam sebi odobri da mu kiriju, kao i mesečne troškove za struju, internet i komunalije plaća Agencija. - Iako ima platu veću od premijera i svih ministara, Jaćović je u junu 2013. godine, dva meseca po dolasku u firmu, promenio interni pravilnik da bi sebi omogućio da mu ALIMS plaća stanarinu u Beogradu. Vrhunac bahatosti je taj što mu u tom nameštenom stanu firma plaća struju, kablovsku TV, bežični internet i infostan (grejanje, smeće, voda). Sramota je da se tako ponaša jedan državni funkcioner sa ogromnim mesečnim primanjima, i to dok Vlada Srbije insistira na štednji - kaže izvor Kurira.

Miran kraj ... Zgrada u kojoj direktorJaćović iznajmljuje stan

Da su navodi našeg sagovornika tačni potvrđuje i ugovor o zakupu stana od 40 kvadrata između vlasnice stana i ALIMS do koga je došao Kurir. Iz ugovora se vidi da Jaćoviću ALIMS plaća zakup stana u Kalemarskoj ulici na Voždovcu od 10. jula 2013, i to u iznosu od 160 evra, 40 evra za režijske troškove i račune za struju, komunalije... Odgovor zbog čega je sebi omogućio ovakav luksuz na državni račun od Jaćovića do zaključenja ovog broja nismo dobili. U Ministarstvu zdravlja, međutim, ističu da Jaćović kao državni funkcioner ima zakonsko pravo na plaćene putne troškove ili zakup stana, s obzirom na to da živi u Kragujevcu.

Agencija za lekove i medicinska sredstva DIREKTOR PODRŽAVA MERE ŠTEDNJE U ALIMS kažu da Saša Jaćović samo ostvaruje prava koja mu pripadaju po kolektivnom ugovoru Agencije: - Napominjemo da direktor Agencije ne koristi pun obim prava koja mu navedeni kolektivni ugovor omogućuje. Direktor Agencije u potpunosti podržava mere štednje koje sprovodi Vlada RS, kako u poslovanju Agencije, tako i u ostvarivanju ličnih prava. U finansijskom izveštaju i izveštaju o radu Agencije... jasno se vidi značajan napredak na stručnom i finansijskom planu, a posebno u delu sprovođenja mera štednje Vlade RS.

Jedino ograničenje NE SME DA PRAVI ŽURKE Iako mu, osim hrane, država snosi sve troškove života, u stanu na Voždovcu direktor ALIMS ipak ne može da ima potpuni akomoditet. Naime, Jaćović je ugovorom „zakinut“ za žureve i proslave jer su mu one zabranjene da „bukom i lupanjem ne bi ometao vlasnike drugih stanova u zgradi“, piše u članu 6 ugovora o zakupu.

ŠTA SVE ALIMS PLAĆA JAĆOVIĆU SVAKOG MESECA zaradu u iznosu od 178.900 dinara stanarinu u iznosu od 160 evra režijske troškove korišćenja stana 40 evra račune za električnu energiju račun za kablovsku TV bežični internet infostan sitne popravke i održavanje