Foto: Shutterstock

Vrućine desetkuju rod useva

SLEDI NAM JOŠ JEDNO POVEĆANJE CENA: Poskupeće pasulj, ulje i šećer zbog ekstremne žege!

Visoke temperature smanjiće prinos soje, pasulja, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, što će izazvati rast cena tih kultura, a time i životnih namirnica koje se od njih prave

InfoBiz
> 12:08h

BEOGRAD - Ekstremno visoke temperature desetkovaće rod soje, pasulja, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, pa će njihove cene biti više, što će za krajnju posledicu imati i poskupljenje ulja, šećera i drugih životnih namirnica. - Višednevne temperature iznad 35 stepeni Celzijusovih nepovoljno utiču na većinu biljaka, ali su na njih najosetljivije krmne biljke i mahunarke, poput soje i pasulja, dok su šećerna repa, kukuruz i suncokret tolerantniji - upozorava Đorđe Glamočlija, profesor za ratarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. - Stepen oštećenja biljaka pod uticajem ovako visokih temperatura zavisi, pored vrste, i od primenjene agrotehnike. Suša Nažalost, tehnologiju prilagođenu suvom ratarenju primenjuje manji broj farmera, tako da je realno očekivati da će i prinosi osnovnih ratarskih useva zavisiti od dužine trajanja sušnog perioda. Mi smo agrarna zemlja i ukupna ratarska proizvodnja je daleko veća od naših potreba, tako da nešto manji prosečni prinos može uticati na izvoz naših poljoprivrednih proizvoda. Manji prinos može se očekivati u svim evropskim zemljama zbog suše, tako da će i cena kukuruza, soje i suncokreta biti nešto veća usled manje ponude - ističe Glamočlija. Loš plod Agrometeorolog Srđan Milakara iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozorava da je žega do 38 stepeni Celzijusovih nepovoljna za prolećne useve, što će se odraziti na kvalitet ploda i konačan prinos. - Ako u narednom periodu ne bude bilo padavina, kod kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe moglo bi da bude problema pri formiranju ploda i nalivanju zrna. Štetočine Za sve njih, a pre svega za kukuruz, ove godine će biti veoma važno da li su primenjivane odgovarajuće agrotehničke mere, koliko je sačuvana vlaga u zemljištu, da li je odabrana adekvatna sorta ili hibrid - kaže Milakara i dodaje da su voće i vinova loza u dobrom stanju zahvaljujući dubljem korenju i zasad ih visoke temperature ne ugrožavaju previše. Iz RHMZ naglašavaju da visoke temperature i suvo vreme pogoduju pojavi biljnih štetočina. Tako je proteklih dana znatno povećan broj leptira pamukova sovica, kao i jaja položenih na satbljike paprike, paradajza, boranije, duvana i kukuruza, dok je u zasadu jabuka primećeno više grinja.

Novčanik... Pripremite se za rast cena

Ne pomaže ni kupanje I KRAVE PRESUŠILE Velike vrućine ne prijaju ni muznim kravama, pa na farmama „Poljoprivredne korporacije Beograd“ ovih dana u proseku dnevno daju 20.000 litara mleka manje nego u zimskom periodu, kada se dnevno proizvodi 150.000 litara mleka. Svako grlo od ukupno 8.500 krava, koliko broji mužno stado PKB, dnevno daje tri litra mleka manje iako zaposleni u PKB preduzimaju sve kako bi im olakšali vrelinu. U objektima je raspoređen manji broj grla, krave kupaju, objekte peru više puta dnevno, a i obrok je prilagođen vremenskim uslovima.