Foto: Dado đilas

Turski Beko otvorio kancelariju u Beogradu

Ljajić: 100 radnih mesta u narednih pet godina, uskoro stižu još dve velike kompanije iz Turske

Ministar izjavio je na prigodnoj svečanosti da je cilj vlade da do kraja godine privuče dolazak više od 100 kompanija iz Turske

InfoBiz
> 13:46h

BEOGRAD - Kompanija za proizvodnju bele tehnike Beko iz Turske otvorila je danas u Beogradu kancelariju, koja će biti njen centar za regionalno poslovanje, u kojoj će biti zaposleno više od 100 ljudi u narednih pet godina. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je na prigodnoj svečanosti da je cilj vlade da do kraja godine privuče dolazak više od 100 kompanija iz Turske i da spoljnotrgovinska razmena premaši milijardu dolara, koja je 15. po trgovinskoj razmeni sa Srbijom.

U protekla dva meseca ovo je druga već investicija iz Turske, jer je prethodno državna Halkbanka postala većinski vlasnik Čačanske banke, podsetio je Ljajić i dodao da Halkbanka u Makedoniji ima udeo od 33 odsto u odobrenim kreditima maloj privredi. Ljajić je najavio dolazak uskoro još dve velike kompanije iz Turske sa kojima se vode ozbilni pregovori, precizirajući da je jedna iz tekstilne industrije, a druga iz automobilske industrije i radi se o velikom proizvođaču u globalnim razmerama koji posluje u Kini, Rumuniji i Rusiji.Ta kompanija iz automobilske industrije trebalo bi da otvori svoj pogon u Vladičinom Hanu, najavio je Ljajić.

Pošto je kompanija Beko sponzor fudbalskog kluba Barselona, Ljajić se našalio rekavši da se nada da će turska kompanija uskoro biti sponzor i Košarkaške reprezentacije Srbije.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj rekao da Turska smatra Srbiju kao strateškog partnera u regionu, u čijim odnosima akcenat imaju ekonomski odnosi dve zemlje. Regionalni menadžer Beko Balkan d.o.o. Arel Atakol rekao je da je Beko drugi po veličini proizvođač bele tehnike u Evropi, koja saposluje u 27 zemalja sveta kao članica Arčelik kompanije sa 26.000 zaposlenih širom sveta. Prošle godine Arčelik kompanija je ostvarila konsolidovani promet od 4,3 milijarde evra i zabaležila rast od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Atakol je naglasio da kompanija Beko pretenduje da bude lider na tržištu Srbije."Iz Beograda ćemo upravljati celim Balkanom, uključujući Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", najavio je Atakolrekao.