Foto: Beta

Ministarstvo povećava cenovnik

FISKALNI UDAR: Vujović će nas taksama odrati za 6,2 milijarde

Država će ove godine od građana naplatiti oko 180 miliona dinara više preko poskupljenja administrativnih taksi za tri odsto, koliko je lane iznosila inflacija

InfoBiz
> 09:14h

BEOGRAD - Država će ove godine od građana naplatiti oko 180 miliona dinara više kroz povećanje republičkih administrativnih taksi, pokazala je računica Kurira. Razna rešenja, uverenja i odobrenja građani će ove godine plaćati tri odsto skuplje, ili ukupno oko 6,2 milijarde dinara, prema odluci o usklađivanju nameta sa inflacijom koju je donelo Ministarstva finansija, koje vodi Dušan Vujović. Najslađa para Državi je ovo, što bi rekli trgovci, najslađa para, skoro da ništa ne radi, a kasa se puni. Statistika govori da su republičke administrativne takse (RAT) četvrti najizdašniji neporeski prihod republičkog budžeta. Reč je o raznim taksama koje naplaćuju na republičkom niovu ministarstva, agencije, direkcije, uprave, Carina, NBS... Republika čak uzima novac i na ime poslova koje odradi opština, kao što su izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih.

Iako je reč o redovnom godišnjem usklađivanju taksi sa inflacijom, mnogo diskutabilnije je da li je potrebno da građani i privreda plaćaju ukupno 283 takse! Tako, na primer, za utvrđivanje ispunjenosti uslova za higijenu hrane u objektu za klanje životinja potrebno je platiti tri RAT, jednu sudsku i jednu taksu za troškove postupka. Naplaćuje se i potvrda o prijemu dokumentacije - za izgradnju objekta ili za izvođenje radova, i to 0,2 odsto na predračunsku vrednost objekta ili radova. Nelogičnosti Ovo su samo neke od nelogičnosti koje je utvrdio NALED, u kojem kažu za Kurir da država nije planirala da ukine neke od taksi. Slobodan Krstović, saradnik za ekonomske analize NALED, priznaje da taksi ima mnogo i navodi da se kod većine njih, u odnosu na parafiskalne namete, dobija neka usluga. Službenik, dodaje, ipak mora nešto da uradi. - Ali, treba preispitati kako je i da li je njihova cena dobro određena - naglasio je on.