Foto: Dragana Udovičić

Bela knjiga: Analiza poslovanja saveta stranih investitora u Srbiji

Vlada napravila pomak, ali privatizacija je prespora

Napredak pokazuje donošenje zakona o građevinarstvu i inspekcijama, ali poverenje investitora biće veće kad budu videli i efekte privatizacije, poručio Uve Fredhajm

InfoBiz
> 15:28h

BEOGRAD - Stabilno makroekonomsko okruženje i uspostavljanje fiskalne ravnoteže dve su glavne oblasti u kojima Vlada Srbije mora da uspostavi kontrolu, poručio je predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Uve Fredhajm. On je povodom predstavljanja Bele knjige FIC na konferenciji „Rijaliti ček“, odnosno analize stanja reformi u Srbiji i preporuka FIC za unapređenje poslovne klime, poručio da je zadovoljan što „vidi konkretne pomake u poslednjih šest meseci“ u srpskom poslovnom prostoru. Revizija i stabilnost Ukazao je da se ti pomaci vide u donetim zakonima o građevinarstvu i o inspekcijama. - Ako uzmete Zakon o građevinarstvu, to vam je primer kako zakon može da pomogne ekonomiji. Dozvole za izgradnju dobijaju se brže, što će svakako stvoriti veće interesovanje potencijalnih investitora. A Zakon o radu mislim da je u velikoj meri pomogao velikim kompanijama da imaju dinamičniji način zapošljavanja - ukazuje Fredhajm, koji takođe napominje da proces privatizacije ide presporo. - Od oko 500 preduzeća, tek nekoliko je ušlo u proces restrukturiranja, a poverenje investitora biće veće kad budu videli da privatizacija ima efekata - podseća Fredhajm. Potpredsednik FIC Gabor Bekefi kaže da je Vlada Srbije u poslednjih šest meseci ostvarila napredak u šest od devet oblasti. Stečajni postupak - Uvereni smo da bi proces privatizacije trebalo znatno ubrzati i organizovati na transparentan način. Podaci pokazuju da od 502 kompanije koje su na spisku za privatizaciju, samo je za 12 raspisan tender, dok je u 76 kompanija pokrenut stečajni postupak - rekao je Bekefi i naglasio da su svakako potrebne sistemske reforme kako bi se obezbedio stabilan makroekonomski okvir. - Tu, pre svega, mislim na završetak procesa privatizacije i korporatizacije javnih preduzeća, reformu javne uprave. Ključno je i unaprediti efikasnost javnog sektora - rekao je on.

Usklađivanje sa EU „MORATE BITI NESTRPLJIVI“ Fredhajm napominje da je jasna poruka stranih investitora da u Srbiji svi moraju da budu nestrpljivi što se tiče usklađivanja domaćih zakona i propisa sa onim iz EU i dodaje da je na kratak rok neophodno da ti propisi budu primenjivani i na terenu.