Foto: Reuters

Inđija

SPOR OKO VLASNIŠTVA: Sud prodaje tuđu imovinu

Sudija naložio prodaju hladnjače „Eskimo S-produkt“ radi isplate duga radnicima, iako je taj objekat prethodno prešao u vlasništvo AIK banke

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - U Srbiji je sve moguće, pa čak i da sud proda tuđu imovinu. To potvrđuje primer iz Inđije, gde je za danas, po nalogu Osnovnog suda, zakazana prodaja opreme hladnjače firme „Eskimo S-produkt“ radi namirenja zaostalih zarada zaposlenima, iako je ta hladnjača još od septembra 2014. u vlasništvu AIK banke. Kako je do ove papazjanije došlo, verovatno će se utvrditi u nekom novom sudskom postupku, ali je izvesno da će se greška administracije, koja nije na vreme dostavila zabelešku o promeni vlasništva, obiti o kasu AIK banke. Ova banka je, kako saznajemo, od 2011. imala uspostavljenu hipoteku na hladnjači „Eskimo S-produkta“, uključujući i sve njene sastavne delove, jer je to bio zalog za odobreni kredit. Pošto ova firma nije na vreme vratila dug po zaduženju, banka je 2. septembra 2014. upisala zabeležbu hipotekarne prodaje u nadležnom katastru i od tada je dužniku zabranjeno raspolaganje hladnjačom. Nakon toga banka je u postupku vansudske prodaje, po Zakonu o hipoteci, 26. decembra 2014. preuzela hladnjaču umesto ispunjenja duga što je i konstatovano zapisnikom. Za sud ta promena vlasništva izgleda nije bila merodavna, pa je sudija Osnovnog suda u Staroj Pazovi Nikola Preočanin zaključkom od 23. januara zakazao za danas licitaciju delova hladnjače kako bi radnici koji su tužili „Eskimo S-produkt“ zaostala primanja naplatili iz naše imovine - tvrdi naš sagovornik iz AIK banke.

Sudija savetuje banku DOSTAVITE DOKAZ O VLASNIŠTVU Pomenuti sudija Nikola Preočanin potvrdio je za Kurir da je doneo rešenje o prodaji sporne hladnjače, ali tvrdi da nije bio upoznat da je imovina „Eskimo S-produkta“ prešla u posed AIK banke. Grupa radnika tužila je „Eskimo S-produkt“ za neisplaćene zarade, a ja sam naložio da im se dug isplati prodajom imovine. Sudski izvršitelj popisao je imovinu tuženog, uključujući i hladnjaču, bez napomene da je ona sad u tuđem vlasništvu. Ako je to tako, banka danas odmah treba da dostavi sudu podnesak kako bi se zaustavila prodaja - kaže Preočanin.