Foto: Fonet Dragan Antonic

Bez para za korporativizaciju

EPS od EBRD traži 200 miliona evra!

Sudeći po svoti za novi zajam od EBRD, lako bi moglo da se desi da u reorganizaciji srpske elektroprivrede ispadne „skuplja dara nego mera“

InfoBiz
> 15:28h

BEOGRAD - „Elektroprivreda Srbije“, na čijem je čelu Aleksandar Obradović, zatražila je 200 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj za „finansijsko restrukturiranje“ kompanije. EPS, kako tvrdi njegovo rukovodstvo, nema para za korporativizaciju kompanije, čiji je cilj ušteda od 100.000 evra na dnevnom nivou. Iako duguje već milijardu evra, a nedavno je uprava EPS od komercijalnih banaka takođe uzeo kredit od 200 miliona evra, taj novac, izgleda, nije otišao na uštede u kompaniji. EPS je nedavno angažovao i mađarske konsultante, kojima je isplatio dva miliona evra za desetomesečno savetovanje kako da se unapredi upravljanje kompanijom, o čemu je Kurir pisao. Sudeći po svoti za novi zajam od EBRD, lako bi moglo da se desi da u reorganizaciji srpske elektroprivrede ispadne „skuplja dara nego mera“. - Procedura odobravanja kredita od 200 miliona evra je tek započeta i očekujemo da će biti završena pre isteka prve polovine 2015. Ideja je da se pomogne finansijsko restrukturiranje EPS i uvede korporativno upravljanje - naveo je direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone. Komentar EPS povodom novog kredita nismo dobili. (S. V.)

Nove funkcije FORMIRAN BORD DIREKTORA EPS Nadzorni odbor EPS imenovao je članove Odbora izvršnih direktora, na čijem čelu je Aleksandar Obradović. Pored njega, u fotelje izvršnih direktora seli su Aleksandar Surla, inače zadužen za finansije u EPS, Dragana Rajačić - za korporativne poslove, Slobodan Mitrović za proizvodnju uglja, Dragan Jovanović za proizvodnju energije, Zoran Rajović za distribuciju, Toma Orašić za snabdevanje i Dragan Vlaisavljević, koji će voditi sektor snabdevanja na veliko.