Foto: Reuters

Uprava za javni dug Ministarstva finansija

POTVRĐENO: Kreditni rejting Srbije BB minus

Prema oceni Standarda i Pursa, glavni i neposredni izazov za Vladu Srbije ostaje fiskalna konsolidacija

InfoBiz
> 14:24h

BEOGRAD - Međunarodna rejting agencija Standard i Purs potvrdila je kreditni rejting Srbije BB minus (BB-) sa negativnim izgledima, objavila je danas Uprava za javni dug Ministarstva finansija.Prema oceni analitičara Standard i Pursa, potvrda kreditnog rejtinga Srbije i prekid posebnog nadzora odražavaju mišljenje da je opao neposredan rizik od slabljenja kreditne sposobnosti.

Pod posebnim nadzorom analitičara Standard i Pursa Srbija je stavljena 10. oktobra 2014. godine zbog negativnih implikacija. U objašnjenju te rejting agencije navedeno je da je Srbija započela procese fiskalne konsolidacije koji bi trebalo da ublaži rast javnog duga tokom godine, ocenjujući kao značajne pozitivne faktore budžet za 2015. i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.Objašnjavajući zašto su dali negativne izglede za kretanje kreditnog rejtinga Srbije, analitičari Standard i Pursa su naveli da su takvu ocenu dali zbog neizvesnosti oko obima fiskalnih reformi u srednjem roku i slabih izgleda za ekonomski rast.

Prema oceni te međunarodne rejting agencija, glavni i neposredni izazov za Vladu Srbije ostaje fiskalna konsolidacija i da je još rano da se potvrdi da će mere štednje uvedene krajem 2014. i u budžetu za 2015. biti dovoljne za stabilizaciju putanje javnog duga.Prema proceni Standard i Pursa, ukoliko se zadrži smanjenje troškova i smanji budžetska podrška javnim preduzećima, prosečan godišnji rast državnog duga biće 5,7 odsto bruto domaćeg poroizvoda (BDP) u periodu od 2015. do 2018. godine, što je nešto više od projekcije deficita budžeta opšte države od 4,8 odsto BDP.To će biti taman dovoljno da se stabilizuje nivo javnog duga, ali samo pod uslovom ako se ekonomski rast vrati na stope rasta iznad dva odsto godišnje i inflacija poveća na stope preko 4,5 odsto od 2017. nadalje, što je trenutno očekuju analitičari Standard i Pursa.

Standard i Purs je ocenio da će Srbija u 2015. godini zabeležiti pad BDP od 0,5 odsto, ali bi u narednim godinama BDP trebalo da krene uzlaznom putanjom, tako da se u 2016. očekuje rast od 1,3 odsto, a u 2017. dva odsto rasta BDP-a.Međunarodna rejting agencije Fič rejtings prošle nedelje je potvrdila je kreditni rejting Srbije na ""B+"", sa stabilnim izgledima.U januaru prošle godine Fič rejtings je snizila kreditni rejting Srbije sa BB- sa negativnim izgledima na B+ sa stabilnim izgledima.Kao kljucne razloge za svoju odluku, Agencija je tada navela rast deficita u 2014. po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda.Takođe, kao jedan od razloga, tada je naveden i izostanak sprovođenja strukturnih reformi u prethodnim godinama.