Foto: Rojters

Uspešni pregovori

SRPSKA HRANA ZA RUSE: Naše voće, povrće, meso i slatkiši u ruskim radnjama

U direktnim razgovorima u Privrednoj komori Srbije (PKS) učestvovalo je više od 30 srpskih prehrambenih kompanija a, pored mogućnosti izvoza robe, razmatrana su i pitanja komercijalnih uslova plasmana proizvoda na tržište od bezmalo 140 miliona stanovnika

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Rukovodstvo trgovinskog lanca "Metro keš end keri Rusija" i predstavnici kompanija prehrambenog sektora iz Srbije dogovorili su izvoz svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, gotovih jela, sira i mlečnih proizvoda, kao i proizvoda konditorske industrije na rusko tržište.

U direktnim razgovorima u Privrednoj komori Srbije (PKS) učestvovalo je više od 30 srpskih prehrambenih kompanija a, pored mogućnosti izvoza robe, razmatrana su i pitanja komercijalnih uslova plasmana proizvoda na tržište od bezmalo 140 miliona stanovnika. Posetu predstavnika trgovinskog lanca "Metro keš end keri Rusija" organizovali su Koordinacioni centar PKS za saradnju sa Ruskom Federacijom i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.U PKS podsećaju da je za deset meseci 2014. godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju porastao za 73 odsto i dostigao vrednost od 250 miliona dolara, a očekuje se da će do kraja godine premašiti 300 miliona dolara. Rast izvoza hrane zabeležen je u segmentu svežeg i prerađenog voća i povrća, svih vrsta sira, svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina, sladoleda, sokova, vina i alkoholnih proizvoda, ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža. Prošle godine izvoz prehrambenih u Rusiju dostigao je 184,6 miliona dolara što je bilo za 13 odsto više nego 2012. Prehrambeni proizvodi čine petinu ukupnog izvoza Srbije prema Rusiji. O kvalitetu srpskog izvoza govori i podatak da ni udaljenost od oko 2.500 kilometara i visoki transportni troškovi koji utiču na finalnu cenu ne ograničavaju tražnju, jer je srpski proizvod prepoznat kao visokokvalitetan i ima kupca.