Foto: Tanjug

Javna preduzeća su godinama problem

BELA KNJIGA Vujović: Sporazum sa MMF siguran 99 odsto

Sa MMF smo se dogovorili o sadržaju mera, a ostaje još da se dogovorimo o njihovoj veličini i obimu, rekao je ministar

InfoBiz
> 06:48h
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će dogovor sa MMF 99 odsto biti postignut i dodao da se nada da će to sutra biti i objavljeno. "Sa MMF smo se dogovorili o sadržaju mera, a ostaje još da se dogovorimo o njihovoj veličini i obimu", rekao je Vujović na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora. Vujović je rekao da je uveren da će MMF ceniti napore vlade da sprovede reforme, a posebno red i disciplinu u javnim preduzećima.

"Javna preduzeća su godinama problem, a sada smo došli u situaciju da ona koja ne posluju dobro više ne mogu da se održe", rekao je Vujović. Prema njegovim rečima, vlada će se fokusirati na rešavanje problema Hemijskog kompleksa, Železare Smederevo i sličnih kompanija čije će poslovanje biti osnova za veću industrijsku proizvodnju i rast privrede. Misija MMF-a u Srbiji boravi od početka novembra, a sutra se pregovori završavaju.

FIC: Mere koje je Vlada Srbije donela korak u dobrom smeru

Savet stranih investitora (FIC) u Srbiji ocenio je danas da su mere koje je Vlada Srbije donela "korak u dobrom smeru", ali da se očekuju važne strukturne reforme. Predednik FIC-a Fredrik Kuen je na predstavljanju "Bele knjige" u Beogradu rekao da najavljena štednja za smanjenje budžetskog deficita uz pregovore o aranžmanu s Međunarodnim moneternim fondom (MMF) predstavljaju korake u pravom smeru da se formira stabilno makroekonomsko okruženje neophodno za investitore.

On je dodao da su donošenje novih zakona o radu i stečaju, kao i ponovno pokretanje privatizacije, dobre mere koje je vlada preduzela, ali je naglasio da je pored donošenja zakona bitna i njihova primena i da je to odavno uočeno kao slabost u Srbiji. Kuen je kazao i da je između dva izdanja "Bele knjige" kao ključnog dokumenta s preporukama investitorima za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, primenjeno 37 odsto preporuka, što nije mnogo.On je podsetio da je u tom periodu, Srbija imala parlamentarne izbore i poplave što je dosta usporilo reforme, ali da su rezultati izbora doveli do nove situacije. "Vlada Srbije ima snažan mandat i zbog toga su očekivanja stranih investitora velika da će biti sprovedene dugo očekivane refermo koje su Srbiji neophodne za održivi rast", kazao je Kuen.

On je naglasio da je pred Vladom Srbije dosta posla i da je jedna od glavnih reformi koje investitor očekuje izmena zakonodavstva o izgradnji, jer trenutna rešenja stvaraju nepogodno okruženje puno neizvesnosti.Prema njegovim rečima, investitori u Srbiji su često isfrustrirani zbog komplikovane birokratije i administracije i da je preporuka saveta da se ponovo pokrene "giljotina propisa". Kuen je dodao i da je predlog FIC-a da se pri kancelariji premijera osnuje odeljenje za podršku investitorima posle realizacije ulaganja. On je podsetio da FIC ima 130 članica čija proizvodnja čini 18 odsto BDP-a Srbije i da su spremni i imaju iskustvo da pomognu Vladi Srbije u reformama.

Postignut načelni dogovor sa MMF o obimu ušteda

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postigla načelni dogovor o ukupnom obimu ušteda koji bi u naredne tri godine trebalo da iznosi 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 1,3 do 1,4 milijarde evra. On je novinarima nakon predstavljanja Bele knige Saveta stranih investitora kazao da se još ne zna koliki će obim prilagođavanja biti u kojoj godini, odnosno kolika će ušteda morati da uđe u budžet za 2015. godinu. Vujović je ponovio da je usaglašeno 99 odsto aranžmana sa MMF-om i da problem nije sadržaj programa koji Srbija treba da sklopi s tom međunarodnom finansijskom institucijom. Rekao je da se sada traži modalitet da se sprovedu utvrđene mere poput naplate taksi za transfer gasa kroz Srbiju ili da se utvrdi kako će očekivane uštede u Elektroprivredi Srbije (EPS) biti prenete na budžet. Vujović je rekao i da će se prvi put tri četvrtine programa Srbije sa MMF odnositi na praćenje i restrukturiranje javnog sektora. On je kao primer javnog preduzeća u kojem su neophodne reforme, naveo EPS koji ima 600 direktora i rekao da su "svi poglavice, a nigde Indijanaca". "EPS sada ima dve milijarde evra prihoda godišnje. Reformama i optimizacijom rada EPS bi se doveo u red, mogao bi a privuče strane investitore,da proizvodi više struje i da je izvozi". rekao je Vujović. Vujović je rekao i da će deo programa sa MMF obuhvatiti reformu Poreske uprave, da bi poreski inspektori radili efikasnije i otklonile se mogućnosti korupcije. Dodao je da je reforma Poreske uprave bitna da bi se ostvarili očekivani prihodi budžeta. "Deo MMF programa biće i da u Srbiji ima stalnog savetnika za oporezivanje i top menadžera za tu obalst", rekao je Vujović i dodao će Poreska inspekcija imati podregionalne kancelarije, koje će biti nadležne za kontrolu u krugu od 50-60 kilometara. Ministar finasnija je rekao da će inspektori ujutru dobijati ime firme koju će kontrolisati, kako bi se izbegla korupcija.