Sertifikat

EVO KAKO POSTATI LEKAR U NEMAČKOJ: Naši medicinari traženi u inostranstvu

Stručnost: Srpskim doktorima i psihoterapeutima za rad u stranoj zemlji treba dozvola koja potvrđuje usklađenost zvanja

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Građani Srbije koji žele da rade u Nemačkoj kao doktori, lekari specijalisti, zubari, psihoterapeuti ili veterinari moraju prvo da pribave dozvolu te zemlje, takozvanu aprobaciju, koja potvrđuje usklađenost fakultetskih diploma dve zemlje. U nekim slučajevima za sticanje te potvrde potrebno je položiti dodatni ispit, prenosi Dojče vele. Prema istraživanju tog portala, u okviru postupka aprobacije nadležne nemačke vlasti proveravaju da li je akademska titula stečena u Srbiji jednaka odgovarajućoj nemačkoj akademskoj tituli. Aprobacija se izdaje ukoliko se pokaže da stručno obrazovanje odgovara nemačkom obrazovanju za istu struku.

Postoji i mogućnost rada bez aprobacije, ali ako se podnese zahtev za izdavanje vremenski ograničene dozvole za rad u maksimalnom trajanju od dve godine (za psihoterapeute tri), koja se produžava samo u izuzetnim slučajevima. Za rad bez aprobacije dovoljan je samo dokaz o stečenoj diplomi na odgovarajućim studijama. Takva delatnost može biti ograničena na određenu vrstu radnih mesta, najčešće onih u deficitarnim zanimanjima, za koja su stručnjaci hitno potrebni. U svakom slučaju, za vreme takvog rada na određeno vreme svako ima pravo da podnese i zahtev za aprobaciju. Osim medicinara, Nemačka traži i mnoga druga zanimanja koja su plaćena višestruko više nego u Srbiji.

Nemci traže i ove radnike - Mehatroničar - Tehničar - Elektromašinski tehničar - Tehničar električnih instalacija - Vodoinstalater - Tehničar sanitarija, grejanja i klimatizacije - Mašinovođa u železničkom saobraćaju - Negovatelj bolesnih lica - Osoba za stručno staranje o bolesnim licima - Negovatelj starih lica