Rast firma „Lenada“ povećava izvoz u kinu i japan

Slobodan Stefanović: Naše šljive i maline osvajaju Daleki istok

Ulaganjem od šest miliona evra kompanija namerava da preradu voća i povrća poveća na 15.000 tona i plasira svoje proizvode u EU i Aziju

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Firma „Lenada“, koja proizvodi zamrznuto i sušeno voće i zamrznuto povrće, uprkos ekonomskoj krizi u poslednje četiri godine razvila se od porodične firme u srednje preduzeće sa 143 radnika. Direktor Slobodan Stefanović u razgovoru za Kurir najavljuje nove investicije od šest miliona evra kroz učešće u privatizaciji, ali i osvajanje dalekoistočnih tržišta za srpsko voće. - Posle dve godine pregovora uspeli smo da izvezemo šljive i višnje u Japan, a sada pregovaramo i o prodaji maline u Kini. U isto vreme prijavili smo se za kupovinu firmi „Porečje“ iz Vučja i „Voćara“ iz Merošine. Firma je osnovana kada su ih mnogi zatvarali, 2008. - Osnovana je u Baljevcu i od male porodične firme sa petoro zaposlenih izrasla je u srednje preduzeće sa 143 radnika i proizvodnjom u Pirotu. Kapacitet prerade je 6.000 tona, a investiranjem ćemo ga povećati na 15.000. Danas smo jedan od vodećih proizvođača zamrznutog i sušenog voća. Kakvi su poslovni rezultati? - Prodaja je udvostručena od 2008. do 2014. Prelomna je bila 2012, kada smo kupili pirotski „Eurofrigo“, a zatim modernizovali fabriku, zaposlili 100 radnika i stvorili uslove da povećamo kvalitet, količine i ponudu. Tokom 2013. EBRD je pokazao interesovanje da bude strateški partner i sada pregovaramo. Gde prodajete svoju robu? - Više od 60 odsto u Srbiji, a ostatak se izvozi u EU, Japan i Rusiju. Petogodišnji plan je da postanemo snabdevač velikih evropskih lanaca supermarketa i eminentnih proizvođača hrane u svetu. Kakvi su planovi? - U „Porečje“ bismo uložili šest miliona evra, zaposlili još 90 radnika, obnovili zasade, adaptirali objekte i nabavili modernu opremu, a roba bi bila namenjena izvozu. Od „Merošine“ bismo napravili otkupno-skladišni centar. Nadamo se da će država što pre reagovati jer su obe firme na ivici propasti.

Privrednik koji pobeđuje krizu... Slobodan Stefanović

Pomoć dobavljačima KREDITI I EDUKACIJA Kako pomažete dobavljačima? - Saradnja s dobavljačima podrazumeva stalnu edukaciju i posredovanje u obezbeđivanju povoljnih kredita.