Foto: Shutter

Srpske zarade prešle 45.000 dinara

Plate povećane za kilo pilećih krilaca

Za 333 dinara, za koliko je u julu neto povećano prosečno primanje, može se kupiti jedan jeftiniji ručak

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Prosečna neto zarada u julu je bila 45.216 dinara ili 333 dinara više nego u junu. Za ovo povećanje, prema jučerašnjim cenama, mogao se kupiti kilogram pilećih krilaca ili kilogram limuna. Zarada u julu je nominalno viša 0,7 odsto nego u junu, a realno 0,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Plate su u odnosu na prethodni mesec povećane u Vojvodini i Beogradu, smanjene u regionu Šumadije i zapadne Srbije, a ostale su iste na jugu i istoku države. Ispod proseka Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, kaže za Kurir da je dobro što je prosečna plata povećana, ali verovatno je to „pojeo“ kurs. Evro je poslednjih nedelja ojačao u odnosu na domaću valutu za skoro dinar. - Prosečna zarada je među najnižim u regionu, a u privredi su veoma male jer poslodavci daju minimalac ili novac isplaćuju na ruke. Tu bi država trebalo da reaguje - navodi on. Prosečna plata bila bi i niža, kada bi se računale samo zarade u privatnom sektoru, gde radi najveći broj građana jer prosek izvlači javni sektor. Cvetanović ipak napominje da „ne cvetaju ruže“ ni u svim državnim službama. U zdravstvu i prosveti, na primer, radnici sa srednjom školom imaju platu koja je manja od republičkog proseka. Papreni limun Prosečna plata bi građanima Srbije duplo više vredela kada bi mogli da se snabdevaju na Veletržnici u Beogradu. Tamo je lubenica prošle nedelje koštala osam do 12 dinara, a na ulicama je bila 20. S obzirom na to da je ovakva trgovina za većinu građana neizvodljiva, važno je da znaju kako su se kretale cene u trgovini na veliko jer se to odražava i na cenovnike u radnjama. Najviše je poskupeo limun, gde za kilogram treba izdvojiti i više od 300 dinara.

Veletržnica POJEFTINILI PARADAJZ, BRESKVE I KROMPIR Cene voća i povrća na beogradskoj Veletržnici menjale su se tokom prošle nedelje. Tako su posle limuna, koji je na veliko prodavan za čak 280 dinara, poskupele i banane, koje sada koštaju između 90 i 110 dinara. Prosečna cena krompira bila je od 20 do 35 dinara po kilogramu, paradajza od 40 do 50 dinara. Prosečna cena šljiva bila je od 25 do 35 dinara, a breskvi od 35 do 70 dinara.

ČINJENICE Šta može da se kupi za 333 dinara - 1 kilogram pilećih krilaca - 3 pakovanja viršli - 400 grama kačkavalja - 1 kilogram limuna - 8 kilograma cvekle - 4 kilograma jabuka - 3 čokolade od 100 grama