Foto: Kurir Štampano

Sirovine dajemo za džabe

Suve šljive 10 puta skuplje od svežih

Zato bi pakovanje šljiva ili malina poboljšalo spoljnotrgovinske performanse srpskog agrara, ali i prepoznatljivost srpskih proizvoda

InfoBiz
> 00:00h

BEOGRAD - Kad bi Srbija izvozila voće i ostale poljoprivredne proizvode upakovane i spremne za policu u supermarketu, umesto što ih mahom izvozi u rinfuzi, cena u izvozu bi bila bar 10 puta veća, tvrde stručnjaci. Agroekonomista Miladin Ševarlić ukazuje da bi tako razlika između sveže i čokoladirane šljive u kesicama od sto grama bila i jedan prema 10. - Zato bi pakovanje šljiva ili malina poboljšalo spoljnotrgovinske performanse srpskog agrara, ali i prepoznatljivost srpskih proizvoda“, rekao je Ševarlić.

ČINJENICE Čokoladni dolar - 30 dinara košta kilogram sveže šljive - 1,7 evra je kilogram suve šljive - 50 dolara je kilogram suve šljive u čokoladi sa orahom