Foto: Biznis Forum, Tanjug

Trodnevni Biznis forum 2014.

(VIDEO) SRPSKI DAVOS NA KOPAONIKU: Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja!

Očekujem da ćemo imati vrlo jasnu poruku nakon završetka biznis foruma i da one budu deo ekonomske politike nove vlade nakon izbora, poručio je organizator skupa na kojem učestvuje 500 ekonomista

InfoBiz
> 00:00h

Trodnevni Biznis forum 2014, koji će pokušati da ukaže na koji način Srbija može da ubrza reforme i da se tako približi EU, danas je zvanično otvoren intoniranjem himne "Bože pravde". Na njemu će, između ostalog, biti iznete preporuke koje bi buduća vlada mogla da iskoristi za uspešnije sprovođenje reformi u oblasti ekonomske politike. Glavna tema 21. biznis skupa jeste "Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja".

Prvog dana skupa, koji se popularno naziva i "srpski Davos", učesnicima će se obratiti predsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno, govoriti o "Geopolitičkom pozicioniranju i pregledu makroekonomskih kretanja na početku 2014".

Za goste foruma sinoć je priređen koktel na kome im je u ime organizatora, Saveza ekonomista Srbije, dobrodošlicu poželeo predsednik Aleksandar Vlahović, koji je rekao da Kopaonik Biznis forum prerasta u ozbiljan brend koji se gradi već 21 godinu. "Očekujem da ćemo imati vrlo jasnu poruku nakon završetka Kopaonik Biznis foruma i očekujem da poruke Biznis foruma budu deo ekonomske politike nova vlade nakon izbora", poručio je Vlahović. Goste je pozdravio i predsednik MK Grupe Miodrag Kostić, domaćin koktela, koji je rekao da je Srbija ove godine mnogo bliža Evropi nego prošle.

http://www.youtube.com/watch?v=J6zaTwvgZ2A
"Ekonomisti pokušavaju da pronađu ekonomski model da bi mogao daomogući Srbiji održivi razvoj. Menajju se prioriteti , a prema tome i teme ekonomskog foruma. Te poruke bi trebala da dođu do onih koji to trebalo da pretvore u praksu. Od prpšle godine se promenila vlast, politika, bliže namse izbori, ai kriza je veća nego ikad", rekao je Kostić. U ime medijskog partnera Foruma, Novinske agencije Tanjug, goste je pozdravila direktor Branka Đukić koja je ocenila da se ovogodišnji Biznis forum održava u mnogo drugačijim okolnostima od prethodnog, između ostalog i zbog toga što su apsloutno glavne teme Srbije - kako preživeti, kako naći posao i kao za to dobiti redovnu platu.

Na Kopaonik Biznis forumu, koji se održava od 4. do 6. marta, očekuje se, prema podacima organizatora Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije, blizu 500 učesnika, a glavna tema biće "Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja". Namera foruma, popularno prozvanog "srpski Davos", je da stručnjaci, privrednici daju predloge kako da se poboljša stanje domaće ekonomije. Prvi dan biće posvećen raspravama i predlozima kako održati makroekonomsku stabilnost i poboljšati efiksnost finansijskog sektora, dok će drugi dan biti posvećen evrointegracijama, reformama javnih preduzeća, kritičkom osvrtu stranih i domaćih investitora na reformsku agendu, kao i učešću mladih u preduzetništvu. Završni, treći dan, posvećen je razvoju poljoprivrede i sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.