Uspeh Fabrike maziva iz Kruševca, preduzeća u restrukturiranju

U PLUSU: FAM povećao izvoz 10 odsto

Ocenjujući da je ovo bila jedna od najtežih godina u privredi, Petrović kaže da je ovogodišnji plan FAM kada je reč o proizvodnji i prodaji već realizovan, te da će do kraja meseca biti i premašen za pet odsto

InfoBiz
> 10:58h

KRUŠEVAC - Ko zna - zna. Fabrika maziva iz Kruševca u restrukturiranju, koja je do pre dve godine bila u sastavu „Nibens grupe“, poslovnu godinu završava pozitivno, uz povećanje izvoza od 10 odsto, rekao je direktor tog preduzeća Vladica Petrović. Teška godina Ocenjujući da je ovo bila jedna od najtežih godina u privredi, Petrović kaže da je ovogodišnji plan FAM kada je reč o proizvodnji i prodaji već realizovan, te da će do kraja meseca biti i premašen za pet odsto. - Planirali smo da proizvedemo i prodamo 7.900 tona ulja i mazivnih masti, a do danas smo to uspeli za 7.780 tona - objašnjava on i dodaje da se 37 odsto proizvoda plasira na strano tržište. Nova generacija Prema njegovim rečima, plan je da se ove godine proda i oko 1.000 tona antifriza i određena količina tečnosti za vetrobranska stakla, a reč je, ističe on, o proizvodima najnovije generacije. Govoreći o poslovanju, Petrović podseća da je Fabrika maziva opterećena ranijim uzimanjem kredita, to jest dugom od 30 miliona evra, koji je ostavio bivši vlasnik, ali da je uprkos tome i bez pomoći države uspela da prevaziđe krizu, zadobije poverenje dobavljača i zadrži poverenje kupaca. Fabrika maziva ima 220 radnika, a prosečna plata je 61.500 dinara.

Novi zakon BEZ VELIKIH PLANOVA Zbog najavljenih novih zakona o restrukturiranju, FAM neće praviti velike planove za 2014. godinu, napominje Petrović i objašnjava da je cilj stabilno poslovanje uz sličan obim proizvodnje.