BEOGRAD - Srbija će za nekoliko godina biti prepoznatljiva po aroniji.
Aronija je u poslednje vreme postala sve traženija, a prema rečima stručnjaka, naša zemlja je idealna za njen uzgoj i za nekoliko godina izvoz ove biljke biće na veoma zavidnom nivou. Aronija je odlična hrana pre svega zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vitamina i minerala.
Dobro područje
Aleksandar Spasojević, vlasnik firme „ASC garden“, koja se bavi proizvodnjom sadnica aronije, kaže za Kurir da imamo veliku šansu za izvoz aronije.
- Srbija je područje koje je vrlo pogodno za uzgoj aronije. Zasad se najviše sadi u okolini Beograda i Velike Plane. Za nekoliko godina sigurno ćemo izvoziti velike količine aronije jer je veoma tražena u celom svetu - kaže Spasojević.
Aronija, poznata i kao sibirska borovnica, vrlo je bogata antioksidansima. Smatra se da sadrži više antioksidativnih materija nego borovnica, kupina, malina ili crna ribizla.
Veliki potencijal
Iz Privredne komore Srbije kažu da je ova vrsta voća sve interesantnija za gajenje.
- Aronija postaje zanimljiva isto kao i borovnica. Sadnice dostižu pun rod u osmoj godini, daju do 10 kilograma po žbunu, a trenutna cena je evro za kilogram prve klase. Procene su da po hektaru može da donese prihod od 12.000 evra - kažu u PKS.
Neki od proizvođača kažu da je prilično lako gajiti aroniju u sopstvenoj bašti, samo ako imate malo slobodnog mesta. Nije komplikovana za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati do 17 kilograma ploda, što je sasvim dovoljno da obogatite svoj jelovnik ovom superhranom.
Plodovi aronije sadrže i vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod, fosfor. Sadrži i zaštitne materije: celulozu, tanine, pektine, flavonoide, antocijane.
Za šta je dobra aronija
- prija srcu
- pomaže kod proširenih vena
- sprečava oscilacije šećera u krvi
- smiruje želudac umirujući bolove