Foto: Dragan Kadić

Projekti gotovi, čekaju se strane kompanije

Počinje modernizacija energetskog sektora!

Ministarka energetike na Međunarodnom sajmu energetike i zaštite životne sredine pozvala sve investitore da se uključe u modernizaciju zemlje

InfoBiz
> 15:22h

BEOGRAD - Energetski sektor ima veliki potencijal. Zorana Mihajlović, ministarka energetike, juče je otvorila Deseti međunarodni sajam zaštite životne sredine i Deveti sajam energetike. Ona je tom prilikom na Beogradskom sajmu pozvala sve domaće i strane investitore da se uključe u modernizaciju i reindustrijalizaciju Srbije. Izgradnja gasovoda - Pozivam sve potencijalne domaće i strane investitore da dođu, da se jave, jer projekata ima dovoljno - rekla je Mihajlović, ističući da Srbija želi da modernizuje toplane, revitalizuje energetske objekte, gradi distributivne gasovode. - Srbija ima prirodne resurse, kvalitetnu radnu snagu i dobar geografski položaj. Kompanije koje se predstavljaju na sajmu od velikog su značaja - istakla je ministarka Mihajlović. Pored domaćih kompanija, na Sajmu, koji će trajati do 12. oktobra, prisutni su i brojni inostrani izlagači iz Italije, Poljske, Litvanije, Norveške, Austrije, Grčke, Mađarske, Belgije, Nemačke, Francuske i Češke. Najviše pažnje privuklo je učešće firme „Inovativ enerdži solušens“ iz Beograda, koja je izložila prvu industrijsku vetrenjaču projektovanu i proizvedenu u Srbiji, vertikalne ose snage do 10 kW. - Sama ideja je nastala kao potreba da se potrošačima ponudi jeftinija električna energija, usled njenog konstantnog poskupljenja. Tržišna niša kojoj je namenjena vetrenjača jesu manji proizvodni pogoni, zgrade s domaćinstvima, kao i vikendice - kažu iz ove firme. Potreban slab vetar - Vertikalna osa vetrenjače joj omogućava da hvata vetar sa svih strana, a proizvodnja struje počinje već od tri metra u sekundi. Ta brzina vetra postoji skoro u svim delovima zemlje, tako da nije potrebno veliko polje s jakim vetrom kao za visoke horizontalne vetrenjače, već samo optimalna mikrolokacija - poručuju u komapaniji i dodaju da je cilj EU da do 2020. države članice bar 20 odsto energije dobijaju iz obnovljivih energetskih izvora.

Obradović: Smanjeni gubici V. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) Aleksandar Obradović na otvaranju Sajma energetike kaže da je EPS smanjio gubitke u ovoj godini i da će umesto očekivanog gubitka od 22 milijarde dinara, on do kraja godine iznositi oko jednu milijardu dinara. - To je drastično poboljšanje finansijske situacije preduzeća. EPS je oborio sve proizvodne rekorde i uspeo je finansijski da se stabilizuje - kaže Obradović. Predsednik Upravnog odbora EPS Aca Marković kazao je da će EPS ove godine imati rekordnu proizvodnju od 37 milijardi kilovatsati električne energije i izvoz od tri milijarde kilovatsati.