Evropska kuća Beograd - centar kulturne razmene i inovacija, naše mesto susreta
Foto: Evropska kuća

Evropska kuća Beograd - centar kulturne razmene i inovacija, naše mesto susreta

Biznis -

Živopisni novi dodatak srcu Beograda otvorio je svoja vrata na uglu ulica Knez Mihailove i Zmaj Jovine – Evropska kuća ugostila je prve Beograđane. Prostirući se na više od 700 kvadratnih metara modernog prostora, Evropska kuća zvanično je počela sa radom 4. septembra, obećavajući da će postati dinamični centar za kreativnost, inovativnost i saradnju u gradu.

Evropska kuća
foto: Evropska kuća

Ako je gledamo kao objekat, Evropska kuća je i škola i pozorište, bioskop ili galerija, koncertni prostor, muzej ili učionica. Slično ovome, ako je posmatramo kao lokaciju, Evropska kuća je mesto susreta, učenja, debate, dobrog filma, knjige ili muzike, mesto kulturne razmene, mesto gde baš vaš glas može da se čuje!

Posvećena je jačanju veza između Srbije i Evropske unije. Raznovrsnim aktivnostima i programima, promovišemo međusobno razumevanje, delimo zajedničke vrednosti i jačamo saradnju, aktivno podržavajući proces evropskih integracija Srbije.

Evropska kuća
foto: Evropska kuća

Vizija postojanja Evropske kuće je da bude mesto gde građani Srbije zajednički i aktivno učestvuju u izgradnji evropske budućnosti zemlje. Prostor u kojem podstičemo otvoreni dijalog i razmenu ideja i jačamo saradnju Srbije i Evropske unije, stvarajući prostor za društvo koje deli zajedničke vrednosti i ciljeve.

„Dobrodošli u Evropsku kuću, mesto koje stoji kao simbol našeg zajedničkog evropskog identiteta, gde jedinstvo, raznolikost i saradnja dolaze do izražaja. Ovde slavimo ono što nas čini različitim i ono što nas spaja. Pozivamo vas da dođete i posetite nas. Mesto gde se susreću ljudi, kulture i ideje. Evropska kuća, naše mesto susreta gde su vam vrata uvek otvorena“, poručio je ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Svečano otvaranje 4. septembra propraćeno je umetničkim radom – oslikanom maketom kuće koja simbolizuje zajedništvo, a u kojem je učestvovalo 6 umetnika iz Srbije i EU uz specijalnu muzičku podlogu kompozitora poreklom iz Ukrajine i Srbije. Izložba njihovih radova u Evropskoj kući trajaće do 11. septembra.

Evropska kuća
foto: Evropska kuća

Evropska kuća posvećena je promociji i očuvanju evropskih vrednosti. Verujemo u snagu saradnje, važnost međusobnog poštovanja i dijaloga, te u ulogu obrazovanja kao ključnog alata za izgradnju prosperitetnog društva. Naši programi i aktivnosti teže stvaranju inkluzivnog okruženja u kojem se svaka ideja vrednuje, a svaki građanin ima priliku da doprinese evropskoj budućnosti Srbije.

Kao simbol kulturnog obogaćivanja i inovacija, Evropska kuća poziva sve da se pridruže oblikovanju budućnosti Evrope. Bilo da posećujete izložbe, učestvujete u debatama i konferencijama ili uživate u kulturnim performansima, ovaj novi simbol obećava da će biti živahno središte gde ideje cvetaju, a veze traju. Otkrijte Evropsku kuću, gde jedinstvo, raznolikost, inkluzija, tolerancija i saradnja žive pod istim krovom.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track