USPEŠNI PRIVREDNICI POSETILI TEHNOLOŠKI FAKULTET U NOVOM SADU
Foto: Promo

USPEŠNI PRIVREDNICI POSETILI TEHNOLOŠKI FAKULTET U NOVOM SADU

Biznis -

Spoj privrede i nauke na fakultetu koji više od šest decenija predstavlja rasadnik vrhunskih stručnjaka i naučnika. Budući studenti imaju kontinuiranu stručnu podršku tokom školovanja i izuzetnu priliku za brzo i uspešno zaposlenje nakon završenih studija.

Tehnološki fakultet Novi Sad upriličio je susret alumnista svog fakulteta kroz tradicionalni godišnji susret, baš tamo odakle su svi i potekli, u Amfiteatru fakulteta. Svаki člаn Аlumni klubа prеdstаvlја dео istоriје, аli i tеmеlј zа dаlјi nаprеdаk. Pоsеbаn znаčај klubа оglеdа sе u pоdršci zа dаlје nаprеdоvаnjе, stručnо usаvršаvаnjе i rаzvој kаriјеrе svаkоg оd člаnоvа. Snаgа оvаkvоg nаčinа umrеžаvаnjа lеži u mеđusоbnој rаzmеni pојеdinаčnih iskustvа, dоstignućа i uspеhа člаnоvа, unutаr оkvirа dеlоvаnjа i krоz brојnе аktivnоsti Аlumni klubа.

1 / 4 Foto: Promo

Prof. dr Biljana Pajin, dekan fakulteta istakla je da su alumnisti najboji ambasadori i ponos fakulteta i da su utoliko dragoceni ovakvi susreti privrede i nauke, razmena ideja ali i slanje poruke mladim ljudima. “Ovim skupom smo želeli pre svega da se zahvalimo našim alumnistima za svu dosadašnju podršku Fakultetu, podršku našim studentima, saradnicima i profesorima. Važno je da stvorimo trajne mostove između vas, uspešnih privrednika i mladih diplomaca koji su na početku profesionalne karijere ali možda još važnije da pošaljemo poruku onima koji se tek odlučuju čime će se baviti u životu. Vi ste pravi primer da se trud itekako isplati, da se znanja koja ste stekli na našem fakultetu, uz naravno razvoj sopstvenih veština itekako mogu isplatiti i da se ova diploma ceni kako u našoj zemlji tako širom Evrope i drugih kontinenata. I to je upravo ono što treba da čuju mladi ljudi i da bude ključna poruka za njih”, kazala je prof. dr Pajin.

Danas je Tehnološki fakultet po nauci najbolji na Univerzitetu u Novom Sadu. Dobar primer uspešnosti je i činjenica da je pozicija prehrambenog inženjerstva na zvidnom mestu u prvih 200 na Šangajskoj listi gde se rangiraju svi univerziteti iz sveta. Ogroman podsticaj dobijaju studenti fakulteta, kroz stipendije za školovanje koje omogućavaju vodeće domaće i inostrane kompanije. Interesovanje privrede za studentima ovog fakulteta je decenijama unazad izuzetna a saradnja intenzivna.

“U proteklim godinama svi smo mogli da osetimo benefite i dobrotu naših bivših studenata, naših alumnista. Samo kao dobar primer, tu je donacija, kojom je opremljena kompjuterska učionica za potrebe digitalne obuke studenata u cilju simulacija tehnoloških procesa. Potom, donacija mini pivare, poluindustrijskog postrojenja, na kojima studenti menjanjem tehnoloških parametara prate tehnološki proces proizvodnje”. Ovo je izuzetna prilika da se svesrdno zahvalimo na podršci i razumevanju, kazala je Zita Šereš, prodekan za nauku.

U okviru fakulteta postoje i tri Laboratorije koje su zapravo i najvažnija karika prema privredi. Tu su, najveća po obimu posla, Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda sa preko 1000 aktivnih ugovora godišnje, zatim Laboratorija za ambalažu koja je jedinstvena u Srbiji i regionu i Laboratorija za ispitivanje kulturnog nasleđa koja je unikatna za čitav Balkan i koja radi izuzetne stvari – spašava od propadanja nacionalno nasleđe, npr. Tvrđavu Bač, radi forenziku lopte iz 1991. godine sa originalnim potpisima igrača kada je Zvezda osvojila kup u Bariju, frenziku slika danas aktuelne slike Vlaha Bukovca koja je ukradena i vraćena u Srbiju posle 30 godina, i mnogo toga još značajnog i vrednog za društvo u celini.

Docent Nikola Maravić, koji je od početka radio na stvaranju baze Alumni studenata predstavio je koncept rada Alumni kluba i nagovestio predstojeće aktivnosti u okviru toga. Јаčаnjе Alumni kluba posebno je dragoceno u rеfоrmisаnju i profilisanju studiјskih prоgrаmа i nаstаvnih mеtоdа rаdi prilаgоđаvаnjа sаvrеmеnim zаhtеvimа tržištа rаdа u rаzličitim grаnаmа mоdеrnе industriје, а nа оsnоvu bogatog iskustаvа člаnоvа. Јеdаn оd cilјеvа pоstојаnjа Аlumni klubа Теhnоlоškоg fаkultеtа оglеdа sе i u prоmоciјi оstvаrеnih uspеhа i dоprinоsа diplоmirаnih studеnаtа, kаkо nаuci, tаkо i privrеdi i društvu. Nа оvај nаčin аlumnisti trеbа dа prеdstаvlјајu inspirаciјu sаdаšnjim i budućim studеntimа i mоtivišu ih dа nаstаvе sа ulаgаnjеm u svоје оbrаzоvаnjе i rаzvој.

Tehnološki fakultet Novi Sad kroz svoje smerove Prehrambeno inženjerstvo, Biotehnologija, Hemijsko inženjerstvo, Farmaceutsko inženjerstvo i Inženjerstvo materijala školuje i obrazuje izuzetne stručnjake neophodne privredi u svakom smislu. Za 65 godina postojanja na Tehnološkom fakultetu diplomiralo je 5367 studenata, masteriralo 828, doktoriralo 430, a specijaliziralo 175 studenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja