TRANSFORMACIJA KOJA DONOSI REZULTATE
Foto: Promo

TRANSFORMACIJA KOJA DONOSI REZULTATE

Biznis -

Intervju Dragan Penezić, menadžer za regulatorne poslove i odnose sa držabnim organima, British American Tobacco

BAT je ove godine proslavio dve decenije uspešnog poslovanja u Srbiji. Šta je novo u vašem poslovanju u odnosu na početke i kakvi su dalji planovi?

Ponosni smo na naše rezultate u prethodnih dvadeset godina – imamo najveće tržišno učešće u Srbiji, izvoz iz fabrike u Vranju povećan je deset puta u odnosu na period kada smo je preuzeli, a za sve ovo vreme smo u državni budžet kroz poreze uplatili preko četiri milijarde evra. Kao što znate, u ovom periodu duvanska industrija je prošla kroz značajnu transformaciju, što je umnogome uticalo i na samo tržište. Ponosni smo što je upravo BAT bio jedan od predvodnika tih promena, imajući u vidu da nove strategije donose vidljiva poboljšanja.

Danas, BAT svoje poslovanje zasniva na kreiranju Boljeg sutra (A Better Tomorrow) za naše partnere, potrošače i društvo u celini. Najbolji pokazatelj ispunjenja globalno postavljenih ciljeva na polju ESG strategije su rezultati naše fabrike u Vranju koja je među prvima u Srbiji dobila sertifikat za ugljeničnu neutralnost, kao i AWS sertifikat koji potvrđuje naš održivi pristup u upravljanju vodnim resursima. Dakle, aktivno radimo na ublažavanju posledica klimatskih promena, kao i na upravljanju otpadom i vodom kao najvažnijim resursom. U skladu sa pomenutim, krajem prošle godine po prvi put smo postigli važno dostignuće - nula otpada na deponiji, što smo nastavili i u 2023. godini.

Naravno, pomenuti rezultati ne bi bili mogući bez naših zaposlenih, njihove posvećenosti i truda. Sa ponosom ističemo da smo među dobitnicima priznanja za Najboljeg poslodavca, a ono što nas takođe raduje jeste da najveći deo našeg rukovodećeg tima u Srbiji i regionu čine žene.

Dragan Penezić, menadžer za regulatorne poslove i odnose sa državnim organima, British American Tobacco
Dragan Penezić, menadžer za regulatorne poslove i odnose sa državnim organima, British American Tobaccofoto: Promo

Vaša kompanija ulaže značajna sredstva u razvoj proizvoda nove generacije. Šta je do sada urađeno i koji su dalji ciljevi BAT-a?

Pored gore pomenute ESG strategije, sve naše aktivnosti usmerili smo na koncept smanjenja štetosti (Tobacco Harm Reduction), koji nudi alternativu odraslim pušačima kroz čitav niz novih proizvoda sa naučno dokazanim potencijalom manje štete. Na našem tržištu smo još pre pet godina lansirali Glo uređaj za zagrevanje duvana, a krajem prošle godine i novi proizvod – Vuse, koji predstavlja vodeći globalni brend e-cigareta po tržišnom udelu i prvi globalni ugljenično neutralan brend iz ovog segmenta. Moram istaći da sam veoma ponosan na rezultate koje ostvarujemo, a pre svega na pozitivne reakcije korisnika proizvoda nove generacije, kojih je sve više. Raduje me činjenica što odrasli pušači prelaze na manje štetne proizvode koji su nastali kroz spoj nauke i modernih tehnologija, posebno uzevši u obzir činjenicu da se broj pušača u zemljama koje aktivno sprovode strategiju smanjenja štetnosti znatno umanjio u korist proizvoda nove generacije.

U narednom periodu, nastavićemo sa razvijanjem i predstavljanjem benefita koncepta smanjenja štetnosti, pre svega kroz edukaciju javnosti potkrepljenu naučnim činjenicama i istraživanjima koja se sprovode na svetskom nivou.

Na kraju godine, kako gledate na regulativu kada su u pitanju duvanski proizvodi? Šta je novo urađeno na tom polju?

Naša kompanija je veliki zagovornik jasne i transparentne regulative kada je reč o duvanskim i nikotinskim proizvodima na globalnom nivou, a za isto se zalažemo i na našem tržištu. Jako smo zadovoljni što je država prepoznala neophodnost izmena i uređivanje stanja na tržitu, te je izmenama Zakona o duvanu, pored dodatnih poboljšanja u segmentu duvanskih proizvoda, jasno regulisala nove kategorije nikotinskih proizvoda, pre svega e-cigarete i nikotinske kesice, ograničila sadržaj nikotina i ono što je najvažnije od svega – zabranila prodaju ovih proizvoda maloletnicima. Kao odgovorna multinacionalna kompanija, poslujemo u skladu sa svim pravilima i verujemo da je u svim zemljama neophodna jaka regulativa po ovim pitanjima.

Godinama se bavite podrškom državi u borbi protiv nedozvoljene trgovine. Šta je, prema Vašem mišljenju sledeći neophodan korak koji je potrebno preduzeti?

Siva ekonomija i njen negativan uticaj snažno pogađaju sve aktere u društvu, celokupnu ekonomiju, a posebno državni budžet. Mere u oblasti politike akciznih proizvoda, pre svega duvana, nafte i kafe su medju najbitnijima s obzirom da državni budžet najviše gubi na poreskim prihodima usled nelegalnog tržišta ovih vrsta robe.

Kao što uvek govorim, u borbi protiv sive ekonomije i nelegalne trgovine, najznačajniji je transparentan i koordinisan rad državnih službi, uz punu podršku predstavnika odgovorne privrede, kao što je i naša kompanija. Verujem da dosledno sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije može da spreči odliv novca u nelegalne tokove i doprinese jačanju svesti građana o potrebi poštovanja zakona.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track